Μπαράζ κινητοποιήσεων κατά των κυβερνητικών αποφάσεων

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη οι εργαζόμενοι στις εφορίες και στα τελωνεία σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν την Τετάρτη, οι Ομοσπονδίες τους. Επίσης, αποφασίστηκε να συνεδριάσουν εκ νέου μετά τη λήξη της απεργίας, προκειμένου να αποφασισθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Εφοριακοί και τελωνειακοί αντιδρούν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο που δεν θα περιλαμβάνει την «προσωπική διαφορά» στο επίπεδο των αποδοχών τους.

Απεργούν οι γιατροί για τις αλλαγές στην Υγεία

Την έντονη αντίθεσή τους στις αλλαγές που σχεδιάζονται στο χώρο της Υγείας εξέφρασαν οι γιατροί της χώρας και δήλωσαν ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντιδράσουν, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Η αυριανή και μεθαυριανή πανιατρική απεργία είναι μόνο η αρχή και η πρόγευση για νέες πιο μαχητικές κινητοποιήσεις, προειδοποίησαν.

«Παρά τις προσπάθειες για διάλογο, ποτέ δεν μας δόθηκε το προσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας), το μόνο που λάβαμε ήταν μία σύμβαση 1.200 ευρώ από την κ. Δρέτα», είπε ο προέδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Καλοκαιρινός, απαντώντας στα περί αποχής από το διάλογο, κυρίως των νοσοκομειακών γιατρών, άποψη που υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας. «Επί μήνες πηγαίναμε στο διάλογο και παρακαλούσαμε να μας δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία», είπαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Τουλάχιστον άστοχη χαρακτήρισαν οι γιατροί τη ρύθμιση, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε γιατρό που έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ να παρέχει τις υπηρεσίες του μία φορά την εβδομάδα σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Μάλιστα, διερωτήθηκαν γιατί και οι νοσοκομειακοί γιατροί να μη μπορούν να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο μία φορά την εβδομάδα.

Όσον αφορά το θέμα των προσλήψεων, οι γιατροί είπαν ότι αν σταματήσουν οι προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, θα είναι σε βάρος των ασθενών και ότι ο μόνος σκοπός της απόφασης αυτής, είναι να υπηρετηθεί το μνημόνιο και να γίνουν αδιακρίτως μειώσεις κόστους.

Οι γιατροί τόνισαν, ότι κατά την 48ωρη απεργία τους, τα νοσοκομεία, το ΙΚΑ και όλες οι μονάδες υγείας, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, αλλά θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και δε θα πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Αθηναίων αφού προανήγγειλαν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων, οι απολύσεις των οποίων συνεχίζονται.

Σημειώνεται πως ήδη 200 εργαζόμενοι στην καθαριότητα αποχώρησαν καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους και τις επόμενες ημέρες ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης συναντήθηκε σήμερα με το σωματείο των εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου για το ζήτημα των συμβασιούχων και επεσήμανε ότι ο ίδιος, ούτε προκάλεσε το πρόβλημα, ούτε είναι σε θέση από μόνος του να το λύσει.

Επέμεινε δε στη θέση του ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υποστήριξε για άλλη μία φορά ότι το θέμα θα λυθεί στη Βουλή.

Απεργεί η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) για τις 22 Σεπτεμβρίου εξαιτίας των προβλημάτων στα σχολεία, αλλά και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής.
Οι δάσκαλοι επισημαίνουν ότι διεκδικούν:

-Άμεση κατάργηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

- Ενιαίο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει οικονομικά τον εκπαιδευτικό και θα αντιμετωπίζει ισότιμα εργαζομένους των ίδιων προσόντων. Καμιά μείωση μισθών. Να επιστραφούν ο 13ος και ο 14ος μισθός καθώς και οι απώλειες από τις περικοπές του 2010.

- 1.400 ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό.

-Δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

-Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό

-Προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

Επίσης οι δάσκαλοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, να στείλουν επιστολή προς όλους τους γονείς εξηγώντας την κατάσταση στα σχολεία και στον κλάδο και να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου που έχουν 24ωρη απεργία, έξω από το υπουργείο Παιδείας. Για τον καθορισμό της παραπέρα πορείας του κλάδου- και σε συνεργασία με τους καθηγητές- αποφασίστηκε η πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων μετά τις 22 Σεπτεμβρίου.

Σε «λευκή απεργία» προσανατολίζονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
Αποφασισμένοι να απέχουν από την υπερεργασία και να προχωρήσουν στην πιστή εφαρμογή των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, φέρονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό, τόσο στο νέο μισθολόγιο, όσο και στη διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος.

Στην ουσία, η «πιστή εφαρμογή των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας» που επικαλούνται οι ελεγκτές, ισοδυναμεί με τη λεγόμενη «λευκή απεργία», καθώς θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις των αεροσκαφών εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Τέτοια προβλήματα, μικρής όμως έκτασης, σημειώθηκαν και χθες.

Οι ελεγκτές αφήνουν αιχμές κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, γιατί ενώ, όπως αναφέρουν εδώ και περίπου ένα χρόνο, η πολιτεία, έχει κυρώσει με νόμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που προβλέπει σαφέστατα το διαχωρισμό των υπηρεσιών της αεροναυτιλίας από τις υπόλοιπες λειτουργίες των αεροδρομίων, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι, παρά τις δραστικές μειώσεις που ήδη έχουν υποστεί, με αίσθημα ευθύνης, ολόκληρο το καλοκαίρι υπηρέτησαν στο έπακρο τον ελληνικό τουρισμό και το επιβατικό κοινό, προσφέροντας ουσιαστικά «υπερεργασία» για την εξυπηρέτηση του συνόλου των πτήσεων, υπερβαίνοντας καθημερινά τον εαυτό τους και προσφέροντας την θερινή τους άδεια και μέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό όμως δεν αναγνωρίστηκε από την επίσημη πολιτεία.

Για το λόγο αυτό, επισημαίνουν, μέσα στο δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται για τον κλάδο, αποτελεί πλέον μονόδρομο για τους ελεγκτές, ο αγώνας για την αποτροπή οποιασδήποτε περαιτέρω μείωσης των ανταποδοτικών δαπανών για την εναέρια κυκλοφορία, καθώς και για την έξοδο από το Δημόσιο, των Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας και την δημιουργία ΝΠΙΔ, υπό την εποπτεία του Κράτους.

Απεργούν οι οδηγοί ταξί την Πέμπτη και το Σάββατο

24ωρη κινητοποίηση από τις 5 το πρωί της Πέμπτης αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες ταξί, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και το Σάββατο.
Πηγή: Πηγή: www.kathimerini.gr