«Εγκαίνια» του 23% στην εστίαση

Από 1η Σεπτεμβρίου, ισχύει ο αυξημένος ΦΠΑ στο 23% για την εστίαση, μέτρο που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην αγορά, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου τάσσονται υπέρ της απόφασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Συλλόγων και Συναφών Επαγγελμάτων για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει ο ΦΠΑ στο 23%.

Πάντως, υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοί τους που προτίθενται να κατάβαλλουν κανονικά τον αυξημένο ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση θα φέρει αποτελέσματα, ενώ δηλώνει έτοιμος να συζητήσει δραστικές μειώσεις του συντελεστή, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα πρώτα θα συμφωνηθούν «απλά μέτρα απόδοσης του φόρου».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν κάθε ταμειακή μηχανή είναι συνδεδεμένη αυτόματα ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου με το ΚΕΠΥΟ, και εάν ο πολίτης είναι συνειδητός καταναλωτής και ζητάει… απόδειξη, τότε θα χτυπήσουμε ένα μέρος της κολοσσιαίας παραοικονομίας και φοροδιαφυγής στον χώρο της εστίασης».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι το μέτρο του αυξημένου ΦΠΑ στην εστίαση, σε ετήσια βάση, θα αποφέρει στα ταμεία του κράτους περί τα 700 εκ. ευρώ.

Τι παραμένει στο 13%

Σε καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστή στο 13% παραμένουν:

- τα τυποποιημένα είδη διατροφής.

- τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα).

- τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.

- η παράδοση ψωμιού.

- τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.

- το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο.
Πηγή: Πηγή: www.kathimerini.gr