Κλείσιμο

Συνάντηση Κουτρουμάνη με ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ

Στα προβλήματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και στην περαιτέρω διευκόλυνση των επαγγελματιών προκειμένου να καταβάλουν τις εισφορές και τις οφειλές παλαιότερων ετών επικεντρώθηκε η συζήτηση στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, με τα προεδρεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Οι πρόεδροι των δύο μεγάλων οργανώσεων, Δημήτρης Ασημακόπουλος και Βασίλης Κορκίδης, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, αλλά και στην αδυναμία τους, σε πολλές περιπτώσεις, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο τους. Στο πλαίσιο αυτό, πρότειναν βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα οφειλών, ενώ αναφέρθηκαν και στο έλλειμμα ενημέρωσης, που υπάρχει στους επαγγελματίες για τη δυνατότητα αξιοποίησης των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα και μέλημα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση των πόρων του Ταμείου, και δεσμεύτηκε για τη λειτουργία συμβουλευτικού κέντρου στον ΟΑΕΕ, έτσι ώστε να ενημερώνονται οι οφειλέτες, με κάθε λεπτομέρεια για τις επιλογές που μπορούν να αξιοποιήσουν.

Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει, έπειτα από οικονομική μελέτη που θα εκπονηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, το αίτημα των οργανώσεων για μετάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, με μικρότερες εισφορές για τους ασφαλισμένους. Αυτή η μετάταξη, εφόσον υιοθετηθεί και εφαρμοστεί, θα ισχύσει για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όχι πέραν από το 2013. Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία θα έχουν μόνον όσοι έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε ρυθμίσεις οφειλών.

Τέλος, η επικαιροποίηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Πηγή: skai.gr