Ένεση ρευστότητας στους δήμους

Θα υπάρξει άμεσα οικονομική ανακούφιση των δήμων, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή On Line, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρης Κουκουλόπουλος.

Όπως εξήγησε τα δάνεια των περισσότερων δήμων είναι χαμηλά και αντιμετωπίσιμα και υπάρχουν 10 – 15 Δήμοι που χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση.

Είπε ακόμα ότι οι δήμοι θα βοηθηθούν με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την αναχρηματοδότησή τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι όλοι οι δήμοι «περνούν από ακτινογραφία», άρα δεν υπάρχει περίπτωση να εκτροχιαστεί οικονομικά κάποιος δήμος χωρίς να γίνει αντιληπτό.

Εξήγησε ότι η «ένεση ρευστότητας» που θα πάρουν οι δήμοι θα γίνει χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Μάλιστα είπε ότι ως μία από τις λύσεις προωθείται ο συμψηφισμός των χρεών των δήμων προς το δημόσιο, με τα χρέη του δημοσίου προς τους δήμους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος τόνισε ότι τα πρώτα μηνύματα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι θετικά. Εξήγησε ότι ο δήμος έχει οφειλές 140 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα χρέη προς τρίτους είναι 10 – 15 εκατ. ευρώ. Μάλιστα χαρακτήρισε τα επιτόκια του Ταμείου «τοκογλυφικά», καθώς ο τόκος αγγίζει το 12%.

Ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι όσα χρωστάει το κράτος στο δήμο Πειραιά, ενδεχομένως να είναι περισσότερα από τις οφειλές του δήμου.

Ο κ. Μιχαλολιάκος είπε μεταξύ άλλων ότι ο Πειραιάς δεν εισπράττει ανταποδοτικά οφέλη από τον ΟΛΠ, ούτε τέλη από το ΣΕΦ και τα κατάστημα που λειτουργούν εκεί.

Τέλος, τόνισε ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δεν έγιναν σημαντικά έργα υποδομής στον Πειραιά.
Πηγή: skai.gr