Υπ. Μεταφορών: Η απελευθέρωση των ταξί θα γίνει κανονικά

Απαράδεκτες από κάθε άποψη χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί το υπουργείο Μεταφορών.

Τονίζει ότι δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα ενώ σημειώνει ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα προχωρήσει κανονικά.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, εκτός από το νόμο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, υπάρχει και νομολογία με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει αντισυνταγματικούς όλους τους περιορισμούς στα επαγγέλματα.

Έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Τονίζει ότι η μορφή της διαμαρτυρίας που επέλεξαν καταφέρνει ακόμα ένα καίριο πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς, ενώ τους θυμίζει ότι οι χώροι που σήμερα αποκλείουν αποτελούν διαχρονικά τους προνομιακούς τόπους εργασίας τους.

Ταυτόχρονα ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν κάθε κοινωνική ομάδα που θίγεται να παρακωλύει την κυκλοφορία στις βασικές πύλες εισόδου της πρωτεύουσας δυσφημώντας την Ελλάδα καθημερινά διεθνώς.

Στο μεταξύ, αποχώρησαν από το κέντρο της Αθήνας, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση, οι ιδιοκτήτες ταξί.

Παράλληλα, αναβλήθηκε η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, με τη συμμετοχή υφυπουργών, λόγω των επεισοδίων από αγανακτισμένους οδηγούς ταξί, που προσπάθησαν να πλησιάσουν το χώρο.

Το κυκλοφοριακό χάος προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα

Νωρίτερα, εντολή να σχηματίζονται αμέσως δικογραφίες για όσους οδηγούς ταξί διαπιστώνεται ότι διαπράττουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών, έδωσε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Η παρέμβασή της ήρθε λόγω του κυκλοφοριακού χάους που δημιουργήθηκε γύρω από το λιμάνι του Πειραιά και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, από την κινητοποίηση χιλιάδων ιδιοκτητών ταξί που είχαν παραταχθεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν αυτοκινητιστές και στην Πάτρα. Παρατάχθηκαν στα διόδια του Ρίου και σήκωσαν τις μπάρες ώστε να είναι ελεύθερη η διέλευση των οχημάτων, ενώ πραγματοποίησαν πορεία προς το νέο λιμάνι.

Στην Κρήτη έκαψαν ένα ταξί, μπροστά στην Περιφέρεια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ αναμένεται να κάνουν διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Πολιτικές αντιδράσεις στις κινητοποιήσεις

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, τόνισε ότι ο τρόπος διαμαρτυρίας των οδηγών ταξί είναι κακός και επεσήμανε πως εάν οι σκηνές αυτές κάνουν το γύρο του κόσμου, «τότε η προσπάθεια που έχει γίνει θα πάει περίπατο».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης κάλεσε τους εκπροσώπους του κλάδου να επιδείξουν στάση ευθύνης, μπροστά στην «κυβερνητική ανευθυνότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

«Με την εξόντωση των μικρών ιδιοκτητών ταξί ο στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει πόδι το μεγάλο κεφάλαιο στο φιλέτο της συγκεκριμένης αγοράς», σχολίασε το ΚΚΕ σχετικά με το πλήρες άνοιγμα του κλάδου των ταξί, σημειώνοντας ότι το ταξί θα μετατραπεί σταδιακά σε είδος πολυτελείας.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άνοιγμα όπως το εισηγείται ο υπουργός Υποδομών, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, χαρακτήρισε ακραίες τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίες -όπως είπε- υπονομεύουν την εικόνα της Αθήνας και στρέφονται εναντίον του τουρισμού, του εμπορίου, των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς.
Πηγή: skai.gr