Alter: «Domino effect» σε διαφημιστικές και ΜΜΕ

Οι παράπλευρες απώλειες του Alter προβληματίζουν την αγορά μετά την δημοσιοποίηση των υπέρογκων οφειλών αλλά και την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Τα χρέη του σταθμού προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 220 εκατομμύρια ευρώ και προς τις διαφημιστικές τα 180 εκατομμύρια.

Όσον αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η Ένωση Διαφημιστικών Εταιριών έκανε λόγο για δημιουργία ενός domino effect στην ευρύτερη αγορά μετά την αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου.

Όπως τονίζει ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η πρωτοβουλία της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιριών, αλλά και των εταιριών που έχουν πρόβλημα λόγω των τοξικών επιταγών του Alter συνολικούς ύψους 181,9 εκατομμυρίων ευρώ να δοθεί πίστωση χρόνου από τις τράπεζες έως το Σεπτέμβριο του 2011 δεν ευοδώθηκε σε όλες τις περιπτώσεις. Θεωρείται πλέον βέβαιο πως εφόσον συνεχιστεί το σφράγισμα επιταγών, θα προκαλέσει και άλλους κραδασμούς στην ήδη χειμαζόμενη αγορά με επιπτώσεις και στην αγορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαφήμισης ακολούθησε τη διαδικασία υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.

Πρόκειται για τη Leo Burnett στην οποία ο σταθμός χρωστά 24,1 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, οι μεγαλύτερες οφειλές προς διαφημιστικές είναι προς τη ΜASS: 45,9 εκατομμύρια, στην εταιρία UPSET: 34 εκατομμύρια και στην TOP MAGE: 20,4 εκατομμύρια.

Συνολικά οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του σταθμού, φτάνουν τα 163 εκατομμύρια ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες τα 386. Τα συνολικά χρέη του σταθμού, ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Έμπειροι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η υπαγωγή στο άρθρο 99 δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση ότι η εταιρία θα μπορέσει να σωθεί από το οικονομικό αδιέξοδο. Απλώς λαμβάνει μια μικρή παράταση, το πολύ τεσσάρων ετών, για να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις προκείμενου να ξεπεράσει το φάσμα της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το δικαστήριο αποφάσισε επέκταση της προσωρινής διαταγής για το Alter. Με αυτό τον τρόπο επεκτείνεται η προστασία για το κανάλι από τους πιστωτές του μέχρι την οριστική απόφαση επί της υπαγωγής στο άρθρο 99.

Τονίζεται ότι η απόφαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, για υπαγωγή στον Πτωχευτικό κώδικα, αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Στο μεταξύ, όπως τονίζει η Καθημερινή της Κυριακής, καθημερινά περισσότερα από 40 πινάκια στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, αφορούν σε αιτήσεις επιχειρήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99.
Πηγή: skai.gr