Κλείσιμο

Σύνοδος των πρυτάνεων στο Βόλο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Οι προωθούμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση θα συζητηθούν στη σύνοδο των πρυτάνεων που αρχίζει την Παρασκευή στο Βόλο και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Ριζικές αλλαγές στη διοίκηση και τις σπουδές στα ΑΕΙ φέρνει η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας που παρουσίασε η Άννα Διαμαντόπούλου, στο υπουργικό συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων τίθεται τέλος στους αιώνιους φοιτητές, καθώς εάν κάποιος δεν εγγραφεί σε δύο συνεχή εξάμηνα, χάνει την φοιτητική του ιδιότητα.

Επίσης θεσμοθετείται Συμβούλιο Ιδρύματος, ο πρύτανης επιλέγεται με δημόσια προκήρυξη, η αξιολόγηση είναι δεσμευτική και η χρηματοδότηση θα γίνεται με βάση συγκεκριμένους δείκτες.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές τι θα γίνει με το πανεπιστημιακό άσυλο.

Όσον αφορά στις σπουδές ο φοιτητής θα έχει δυνατότητα απόκτησης πτυχίου στα τρία χρόνια όταν συγκεντρώσει 180 πιστωτικές μονάδες με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ανάλογα τη Σχολή.

Οι ριζικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας η οποία τη χρηματοδοτεί δήλωσε η υπουργός παιδείας με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές.

Η κυρία Διαμαντοπούλου δε θα παραστεί στη σύνοδο των πρυτάνεων στον Βόλο ωστόσο θα τους στείλει το σχέδιο νόμου και θα έχει συνάντηση μαζί τους την επόμενη εβδομάδα.

Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό και να λειτουργεί εξυπηρετώντας τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, με πανεπιστήμια και καθηγητές που αξιολογούνται και διοικήσεις που λογοδοτούν και κρίνονται.

Η διάρκεια σπουδών πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες για αυτό και προτείνουμε τις τριετείς σπουδές.


Πηγή: skai.gr