ΕΒΕΑ: Ξεπερνούν τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ οι ζημίες από τα επεισόδια

Ξεπερνούν τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ οι ζημίες που έχουν υποστεί 34 επιχειρήσεις από τα επεισόδια, έως αυτή την ώρα, σύμφωνα με την καταγραφή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Αφορούν κυρίως προσόψεις καταστημάτων ενώ οι επιχειρηματίες έκαναν λόγο και για κλοπές εμπορευμάτων.

Την ίδια στιγμή οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δήλωσαν διαφυγόντα κέρδη από τις αποχωρήσεις των πελατών τους ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου της χώρας, κάνουν λόγο για συνολικά διαφυγόντα κέρδη που ξεπερνούν τα ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ενώ συνεχίζεται μέχρι και την Παρασκευή η καταγραφή των ζημιών, ήδη οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για 176 κατεστραμμένους κάδους ανακύκλωσης και απορριμμάτων, 200 επιδαπέδια καλαθάκια που έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή, 100 μερικώς κατεστραμμένα, πλην επισκευάσιμα καλαθάκια, ένας διαφημιστικός πύργος που έχει καεί, πολλές λεηλατημένες ηλεκτρονικές πινακίδες του δήμου, κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων, μαζί και με τα διαφημιστικά τους πλαίσια στην Φιλελλήνων, την Αμαλίας και μπροστά από την Πανεπιστημίου. Κατεστραμμένο είναι και το γνωστό ζαχαροπλαστείο Τερκενλής, ενώ ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί 50 και πλέον καταστήματα γύρω από το Σύνταγμα, κυρίως στην Μητροπόλεως, την Έρμου, την Κ. Σερβίας, την Κολοκοτρώνη μέχρι και την Αθηνάς.

Ζημιές έχουν επίσης, προκληθεί σε πεζοδρόμια, κολονάκια, ξηλωμένους κυβόλιθους, ενώ εντελώς κατεστραμμένα είναι όλα τα μαρμάρινα παγκάκια της πλατείας Συντάγματος, καθώς και οι μαρμαρορθώσεις στα σιντριβάνια, περιμετρικά και πλησίον του αρχαιολογικού κομματιού της πλατείας. Ολοσχερώς έχουν επίσης καταστραφεί οι δημοτικές τουαλέτες, το γραφείο του τομέα οδοκαθαρισμού, αλλά και το ειδικό μηχάνημα για την αφαίρεση της τσίχλας αξίας 15.000 ευρώ.

Τέλος, στην οδό Αθηνάς έχει καταστραφεί ολοσχερώς το press κοντέινερ, στην διασταύρωση των οδών Αθηνάς και Λυκούργου, όπου συνήθως τοποθετούνται μεγάλα απορρίμματα, λόγω αδυναμίας τοποθέτησης μικρότερων κάδων. Παντού υπάρχουν σπασμένα ή καμένα παγκάκια, καθώς και ξηλωμένα πεζούλια.
«Ο υπολογισμός του κόστους είναι δύσκολος, καθώς κάποιες φορές πρέπει αναγκαστικά να αντικατασταθεί ολόκληρη η κατασκευή από την αρχή, αφού δεν μπορεί να επισκευαστεί. Μία πρόχειρη εκτίμησή μου είναι πως αυτή τη φορά οι ζημιές ανέρχονται σε περισσότερα από 800.000 ευρώ», δήλωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Ανδρέας Βαρελάς. Εκτός από την πλατεία Συντάγματος, μεγάλες ζημιές έχουν γίνει και στο Καλλιμάρμαρο, τα Προπύλαια, καθώς και στις γύρω περιοχές.

Αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, ο δήμος Αθηναίων αναμένεται να ανακοινώσει τις αναλυτικές ζημίες και το κόστος επισκευής τους μέσα στις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ζημιές από τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες, είχαν υπολογιστεί από το δήμο Αθηναίων σε πάνω από 400.000 ευρώ.

Ήδη από την Πέμπτη, ειδικά συνεργεία του δήμου προσπαθούν να καθαρίσουν την περιοχή από τα χημικά, τις πέτρες, τα σπασμένα και καμένα υλικά και μάρμαρα, καθώς και να πλύνουν τους δρόμους.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του δημάρχου, Γιώργου Καμίνη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μόνιμος μηχανισμός αποκατάστασης των ζημιών σε συνεργασία με την πολιτεία, ούτε και χρηματοδότησης των επισκευών. «Ο δήμος θα αναζητήσει πόρους από τα συναρμόδια υπουργεία. Πιστεύω όμως, πως έχει πλέον έρθει η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αποκατάστασης όλων των δημοτικών και ιδιωτικών περιουσιών που καταστρέφονται σε τέτοιου είδους έκτροπα», λέει ο κ. Βαρελάς και συμπληρώνει: «Το μόνο σίγουρο είναι πως τα έξοδα των επισκευών είναι τεράστια και δεν μπορούν να καλυφθούν από το δήμο».

Πάντως, όπως λέει ο δήμος θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, κάτι που είχε ήδη προαποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ζητά από την κυβέρνηση να εκδώσει άμεσα υπουργική απόφαση με την οποία θα καταβάλει αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές.

Πηγή: skai.gr