Νέα ένταση και κυκλοφοριακό χάος

Επεισόδια σημειώνονται ανά διαστήματα στο Καλλιμάρμαρο και κοντά στο Χίλτον μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και συγκεντρωμένων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες. Η αστυνομία στην προσπάθεια της να ανοίξει το δρόμο έκανε χρήση χημικών. Ένταση σημειώθηκε και πάνω από το Καλλιμάρμαρο στην οδό Ερατοσθένους.

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να μην καταφέρουν οι Αγανακτισμένοι να εμποδίσουν την προσέλευση των πολιτικών στη Βουλή όπου στις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο.

Συγκεκριμένα, είναι κλειστή η Βασ. Σοφίας από την Βουλή μέχρι το Χίλτον στην άνοδο και στην κάθοδο, η άνοδος και η κάθοδος της Βασ. Κωνσταντίνου από το ύψος της Ριζάρη μέχρι το Hilton, η Βασ. Αμαλίας από τη Λεωφ. Συγγρού μέχρι το Σύνταγμα, η Ηρώδου Αττικού, η Αθ. Διάκου, η Ακαδημίας, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και η Φιλελλήνων.

Επίσης, έχει κλείσει ο σταθμός του Μετρό στον Ευαγγελισμό.

Στο μεταξύ, επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό της από μπλόκο των διαδηλωτών. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η κ. Κανέλη σταμάτησε για να συνομιλήσει με τους συγκεντρωμένους, ωστόσο κάποιοι επιχείρησαν στη συνέχεια να την εμποδίσουν να περάσει, με άλλους διαδηλωτές να διαφωνούν. Προς στιγμή υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών, τελικά όμως επετράπη στη βουλευτή να μεταβεί τη Βουλή.

Για σήμερα, ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, οι «Αγανακτισμένοι»  έχουν προγραμματίσει περικύκλωση της Βουλής σε τρία σημεία: Ευαγγελισμός, Καλλιμάρμαρο και Αμαλίας.

Στο Σύνταγμα έφτασαν και οι «Αγανακτισμένοι» της Θεσσαλονίκης.

"Βομβαρδισμένο" τοπίο

Αργά το βράδυ έξω από τη Βουλή, επικράτησε ένταση, όταν νεαροί εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ και η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.

Σοβαρά τραυματίστηκε στο χέρι, πιθανότατα από βεγγαλικά, άνδρας των ΜΑΤ.

Ένταση επικράτησε και νωρίς το απόγευμα την Τρίτη αλλά και το μεσημέρι με «κλεφτοπόλεμο» κουκουλοφόρων και ΜΑΤ και εκτεταμένη χρήση χημικών.

Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 19 συλλήψεις και 22 προσαγωγές ενώ σύμφωνα με την ΓΑΔΑ οι τραυματίες αστυνομικοί ανέρχονται σε 38. Περίπου 270 πολίτες μεταφέρθηκαν στο πρόχειρο ιατρείο που είχε στηθεί στην Όθωνος. Δέκα από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς έχουν σημειωθεί ζημιές σε καταστήματα, τράπεζες, ξενοδοχεία, στάσεις λεωφορείων, ενώ υπάρχουν καμένοι κάδοι απορριμμάτων, πέτρες, μάρμαρα και δοκάρια επί των οδών. Παράλληλα, η ατμόσφαιρα στην περιοχή παραμένει αποπνικτική από την εκτεταμένη χρήση χημικών της προηγούμενης μέρας.

Παράλληλα, σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ερμήνευσαν τραγούδια και χειροκροτήθηκαν από τους «Αγανακτισμένους». Ωσόσο, η συναυλία διεκόπη από τα επεισόδια.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν και πάλι συνθήματα κατά του μεσοπρόθεσμου και της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ αναρτήθηκε πανό το οποίο έγραφε «Δεν είμαστε αγανακτισμένοι, είμαστε αποφασισμένοι».

Νωρίτερα το απόγευμα, εκατοντάδες δικυκλιστές έκαναν την εμφάνισή τους επί της οδού Αμαλίας και οι συγκεντρωμένοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες.
Πηγή: skai.gr