Κλείσιμο

Διαδηλώσεις για το Μεσοπρόθεσμο σε όλη την Ελλάδα

«Το μεσοπρόθεσμο θα είναι η ταφόπλακα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ενώ το μέλλον για τις γενιές που μεγαλώνουν και έρχονται είναι αβέβαιο».

Αυτό ήταν το κυρίαρχο μήνυμα που έστειλαν από το Ρέθυμνο σήμερα το μεσημέρι όλοι όσοι συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας συνδικάτων, εργαζομένων, φοιτητών, απλών πολιτών και στόχο είχαν να εκφράσουν την έντονη αντίδρασή τους για το μεσοπρόθεσμο που συζητείται στη Βουλή.

Τρεις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις είχαν προγραμματισθεί από το ΠΑΜΕ στο δημαρχείο Ρεθύμνης, τους Αγανακτισμένους στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

«Δώσαμε και Τελειώσαμε», τονίστηκε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, «Τους καλούμε να είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα για να αντισταθούμε στο ξεπούλημα της χώρας», αναφέρει η γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, «Ενώνουμε τη φωνή μας για να σταματήσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα… Ο αγώνας και η συμμετοχή των απλών πολιτών δεν πρέπει να σταματήσουν», ανέφεραν μέλη του συντονιστικού των Αγανακτισμένων του νομού.

Οι τρεις προσυγκεντρώσεις ενώθηκαν τελικά και μέσω της κεντρικής λεωφόρου της πόλης κινήθηκαν ενωμένοι και διαμαρτυρόμενοι όλοι οι διαδηλωτές με κυρίαρχα συνθήματα που αφορούσαν στην απαίτησή τους για κατάργηση του συνόλου της αντεργατικής πολιτικής.

Η συμμετοχή στη σημερινή διαδήλωση ήταν ογκωδέστερη σε σχέση με προηγούμενες, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η περιφρούρηση της ειρηνικής έκφρασης όλων όσοι αντιδρούν με τα μέτρα της Τρόικας και του ΔΝΤ.

Oι Αγανακτισμένοι κάλεσαν τους πολίτες να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη από σήμερα το απόγευμα, αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη, οπότε έχουν προγραμματιστεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Αντιπροσωπεία των Αγανακτισμένων από το Ρέθυμνο έφτασε το πρωί στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα ώστε να υπάρχει επίσημη εκπροσώπηση του Ρεθύμνου στις κεντρικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στο περιθώριο των συγκεντρώσεων έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις για την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ άλλων και στην τοπική αγορά η οποία έχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεών της.
Το ότι υπάρχουν ακόμη μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά και τον κίνδυνο του λουκέτου, όπως επεσήμαναν έμποροι και ιδιωτικοί υπάλληλοι του Ρεθύμνου, είναι αποτέλεσμα του ότι υπήρξαν συνετή διαχείριση και προγραμματισμός το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεντρώσεις κατά του μνημονίου στα Χανιά

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες, συνδικάτα και εργαζόμενοι στα Χανιά εξέφρασαν σήμερα την αντίθεσή τους στα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία 1866, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους των Χανίων.

«Οι εργαζόμενοι, εκφράζουν με δυναμικό τρόπο την αντίθεσή τους στα μέτρα που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μονοπώλια και αντιστέκονται στην πολιτική της κυβέρνησης,» τόνισε μεταξύ άλλων το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, Φώτης Ριγανάκος.

Πριν την συγκέντρωση, στην πλατεία 1866, μέλη του ΠΑΜΕ είχαν αποκλείσει την είσοδο σούπερ μάρκετ στην πόλη των Χανίων.

Στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε και η συγκέντρωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.
Ωστόσο, από την συγκέντρωση αυτή δεν έλειψε η ένταση και η λεκτική κυρίως αντιπαράθεση, όταν ομάδα νεαρών που συμμετείχε στην εκδήλωση άρχισε να αποδοκιμάζει τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρη Κορναράκη, ο οποίος βρισκόταν στο βήμα και λίγο μετά και την εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ.

To γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των οργανωτών, που κάλεσαν τους νεαρούς αντί να αποδοκιμάζουν να πάρουν το λόγο και να εκφράσουν από μικροφώνου τις θέσεις τους.
Στη συγκέντρωση κυριάρχησαν τα συνθήματα αποδοκιμασίας κατά των νέων μέτρων. Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν πανό και πλακάτ, ενώ στην πλατεία της αγοράς στήθηκαν και οι πρώτες σκηνές αγανακτισμένων πολιτών.

«Αν δεν αγωνιστούμε είμαστε και εμείς συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα που συντελείται αυτή τη στιγμή για την ελληνική κοινωνία,» τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, ενώ η γραμματέας του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, Ντίνα Κληρονόμου, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Εδώ και ένα μήνα ο λαός απέδειξε πως δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς του στυλ, χρεοκοπία ή μεσοπρόθεσμο».

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στην έδρα της περιφερειακής ενότητας Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδα νεαρών έγραψε συνθήματα κατά του μνημονίου σε πολλά σημεία της πόλης. Αύριο, στις 10 το πρωί, το ΠΑΜΕ έχει ανακοινώσει αποκλεισμό του κτιρίου της εφορίας στα Χανιά.

Πορείες και καταλήψεις δημαρχείων σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Κομοτηνή, κατά τη διάρκεια πορείας, την οποία πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και φοιτητές, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ διαδηλωτές προχώρησαν και σε συμβολική κατάληψη των δημαρχείων Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής.

Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο της Κομοτηνής και κατευθύνθηκε προς το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο της πόλης και πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του κτιρίου. Στο πλαίσιο της απεργίας, πορεία εργαζομένων έγινε και σε κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι υπάλληλοι του δήμου - που συμμετείχαν στην κινητοποίηση - προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου.

Χωρίς επεισόδια οι δύο πορείες στην Πάτρα

Ένταση επικράτησε στη συγκέντρωση και την πορεία που οργάνωσε το εργατικό κέντρο της Πάτρας, με αφορμή την πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ στην πορεία του ΠΑΜΕ όλα κύλησαν ομαλά.

Ειδικότερα, στη συγκέντρωση του εργατικού κέντρου που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Όλγας επικράτησε ένταση, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιχείρησε να πάρει το πανό του εργατικού κέντρου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν διαπληκτισμοί. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, όπου συμμετείχαν και οι Αγανακτισμένοι, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του μεσοπρόσθεσμου προγράμματος και των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Όταν η πορεία έφθασε στο τέλος της, ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε σε κατάληψη του εργατικού κέντρου.

Το ΠΑΜΕ οργάνωσε τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, όπου μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία, επικεφαλής της οποίας είχαν τεθεί αγροτικά μηχανήματα. Επίσης, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει για τις 7.00 το απόγευμα δύο συγκεντρώσεις στις πλατείες Αγίας Σοφίας και Ομονοίας και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της Πάτρας. Από την πλευρά τους, οι Αγανακτισμένοι έχουν προγραμματίσει και αυτοί συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου. Όσον αφορά στα μέτρα της Αστυνομίας, βρίσκονται σε ετοιμότητα διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, χωρίς ωστόσο να έχει χρειαστεί να επέμβουν.
Πηγή: Από Kathimerini.gr