«Ο ρόλος της λογικής στην κοινωνία»

Τις ερμηνείες τους για την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η Ελλάδα και η πολιτική ζωή της χώρας, για το κίνημα των αγανακτισμένων αλλά και τους τρόπους διεξόδου από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση έδωσαν ο Απόστολος Δοξιάδης, ο Χαρίδημος Τσούκας και ο Αριστείδης Δοξιάδης στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος με θέμα «ο ρόλος της λογικής στην κοινωνία».

Πρέπει να καταλάβουμε την κρισιμότητα του προβλήματος που απειλεί τη χώρα μας όπως τόνισε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο διπλωματίας και Παγκόσμιων Εξελίξεων με θέμα «ο ρόλος της λογικής στην κοινωνία». Επισήμανε ότι πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν κάνουμε κάποια πράγματα συνταγμένα, και σχετικά ειρηνικά ως κοινωνία, με κάποιο βαθμό συναίνεσης, η πολύ μεγάλη απειλή του να πέσουμε σε μία καταστροφή από την οποία θα κάνουμε πολλές δεκαετίες να συνέλθουμε. Πολλά από τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι αρκετά δυσάρεστα. Πρέπει λοιπόν να υποτάξουμε το θυμικό και την οργή μας μπροστά στον κίνδυνο μίας μεγάλης καταστροφής.

Με τη σειρά του ο Χαρίδημος Τσούκας τόνισε ότι το επίσημο πολιτικό σύστημα πρέπει να ακούσει την «πλατεία». Οι πολιτικοί πρέπει να αφουγκραστούν τη θυμική διάθεση που συνέχει τους αγανακτισμένους της πλατείας συντάγματος έτσι ώστε να μπορέσει να την μετασχηματίσει σε κάτι γόνιμο. Είπε επίσης ότι και οι πολιτικοί με τη σειρά τους πρέπει να επιδείξουν υποδειγματικές συμπεριφορές και να αποποιηθούν τα προνόμια τους ώστε να ανυψωθούν ηθικά στα μάτια των ελλήνων.

Ο Αριστείδης Δοξιάδης τόνισε με τη σειρά του ότι η λύση θα επέλθει μέσα από τους ίδιους τους Έλληνες οι οποίοι μετά από μία δύσκολη περίοδο προσαρμογής στις νέες συνθήκες, με την εργασία τους θα βρουν τον τρόπο να ορθοποδήσουν και θα οδηγήσουν τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Κρίσιμο χαρακτήρισε το ρόλο των «αγανακτισμένων» τη δεδομένη χρονική στιγμή και είπε ότι ενδεχομένως να ορίσει κάποιες κρίσιμες επιλογές του έτους.
Πηγή: Δάφνη Ματζιαράκη