Στα χνάρια των Ισπανών αγανακτισμένων

Πολυπληθείς αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολιτών πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. 

Δεκάδες χιλιάδες έλληνες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους ειρηνικά μετά από διαδικτυακό κάλεσμα, στα πρότυπα των ισπανών Idnignados που εδώ και μέρες έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, Puerta del sol.

Στην εντυπωσιακή συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» πολιτών, χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ακούστηκαν σποραδικά συνθήματα κατά τη κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, ενώ αναρτήθηκαν και πανό υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 30.000 άτομα στο Σύνταγμα, περίπου 8.000 στη Θεσσαλονίκη και 2.000 στην Πάτρα.

Θεσσαλονίκη
Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Πύργο πραγματοποιήθηκαν «Αγανακτισμένοι στο Λευκό Πύργο», που συντόνισαν την κινητοποίηση τους, κατά το παράδειγμα των Ισπανών «Ιndignados», μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, κ.α.). Οι διαδηλωτές είχαν προειδοποιήσει ότι η κινητοποίηση θα είναι ειρηνική, χωρίς πανό και πλακάτ που να υποδηλώνουν κάποια οργανωμένη συλλογική ταυτότητα και οποιοδήποτε διακριτικό και προειδοποίησαν ότι δε θα δεχτούν «κομματικές συμμετοχές και παρεμβάσεις».

«Βάλτε ξυπνητήρια, ξυπνήστε στις οκτώ, κλείστε την τηλεόραση ελάτε από εδώ» και «ξεσηκωθείτε» ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν πιο πολύ στη συγκέντρωση.

Στις 7 οι διαδηλωτές κατέλαβαν και το οδόστρωμα της παραλιακής, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

Εξάλλου, στις 9 το βράδυ πραγματοποιείται σιωπηλή διαμαρτυρία «Αγανακτισμένων» και στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης. Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Βόλος
Εκατοντάδες πολίτες του Βόλου συγκεντρώθηκαν στην παραλία της πόλης, έξω από το κτήριο «Παπαστράτου», στο πλαίσιο των διαδηλώσεων των «Αγανακτισμένων πολιτών». Οι πολίτες διαδηλώνουν αυτή την ώρα ειρηνικά κατά της κρίσης, αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες.

Πηγή: skai.gr