Το κέντρο της Αθήνας βράζει

Οργή θυμός, αγανάκτηση. Τα συναισθήματα των πολιτών εναλλάσσονται ειδικότερα μετά και την δολοφονία του νεαρού άντρα σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Πρωτεύσας.

Ο κόσμος είναι απελπισμένος παραδέχεται και ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης επιρρίπτοντας ευθύνες και στην αστυνομία. Είναι χρόνια γνωστό, λεει, ότι η ελληνική αστυνομία δεν λειτουργεί σωστά, τις περισσότερες φορές απουσιάζει από περιστατικά που θα έπρεπε να βρίσκεται.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο είναι εκρηκτικό. Οι μετανάστες το σημείο αιχμής. Άλλοι τους θεωρούν υπεύθυνους για την εικόνα της Αθήνας άλλοι επιμένουν ότι οι μετανάστες είναι τα πραγματικά θύματα μιας ξενοφοβικής και με διαλυτικές τάσεις κοινωνίας.

Η Άννα Φιλίνη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων υπογραμμίζει ότι η Πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκονται οι παράνομοι μετανάστες.

Όσο η Πολιτεία θα μένει απαθής, τα περιστατικά βίας θα επαναλαμβάνονται και οι ρατσιστικές συμπεριφορές θα αυξάνονται.

Μήπως λοιπόν έχει δίκιο η Όλγα Λαφαζάνη μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών ότι «ο ρατσισμός τροφοδοτείται από τη Πολιτεία»;

Πορνεία, εγκληματικότητα, παραεμπόριο, ετερόκλητα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του κέντρου με την ανοχή των κυβερνώντων. Η ανικανότητα των υπευθύνων να ελέγξουν την κατάσταση είναι τόσο μεγάλη που σε υποψιάζει ότι μπορούν αλλά δεν θέλουν. Οι κάτοικοι αναρωτιούνται «υπάρχουν νόμοι, υπάρχει κράτος»;

Το κλίμα πρέπει να αναστραφεί και ο πολίτης να αισθανθεί και πάλι ασφαλής δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων αλλιώς «πολλές γειτονιές θα θυμίζουν Βηρυτό τη δεκαετία του ‘80».

Πηγή: Μαρία Σπυριδωνάκου