Ερωτηματικά για τη διάταξη με τα συγγενικά πνευματικά δικαιώματα

Οριακής συνταγματικότητας η διάταξη με τα συγγενικά πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο δικηγόρος, Κρίτων Μεταξόπουλος.

Όπως είπε η διάταξη που ψηφίστηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων παρέχει τη δυνατότητα σε Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων τη δυνατότητα να εισπράττουν δικαιώματα χωρίς να αποδεικνύουν ότι εκπροσωπούν τους δημιουργούς.

Επίσης, σημείωσε πως ο νόμος πέρασε χωρίς να υπάρξει διαβούλευση.

Το μέλος της Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΠΙ Διονύσης Τσακνής, υποστήριξε ότι για τους πνευματικούς δημιουργούς, που εκπροσωπεί η ΑΕΠΙ, όταν υπάρχουν στοιχεία και καταστάσεις, τότε η δικαιοσύνη στην κατανομή δικαιωμάτων αγγίξει το 100%.

Αναγνώρισε ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα στους φορείς διανομής συγγενικών δικαιωμάτων, ενώ τάχθηκε υπέρ της καταβολής δικαιωμάτων ανάλογα με τη χρήση.

Κανείς δεν αμφισβητεί το θεσμικό και νόμιμο ρόλο της ΑΕΠΙ υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου ΣΚΑΪ Γιάννης Αλαφούζος. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η νομική υπηρεσία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών έχει ισχυρότατες ενδείξεις για είσπραξη κάποιων συγγενικών δικαιωμάτων για καλλιτέχνες που δεν εκπροσωπούν.

Aναφερόμενος στη διάταξη επισήμανε ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να απαλλάσσει απατεώνες από ποινικές ή αστικές ευθύνες, ενώ υπογράμμισε για ακόμη μια φορά συζήτησε ένα νόμο μόνο με τους φίλους της και τους συνδικαλιστές, αποκλείοντας τις επιχειρήσεις.
Πηγή: skai.gr