Δήμοι στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης

Παραμένει το αδιέξοδο στο δήμο της Αθήνας, καθώς συνεχίζεται για 5η ημέρα η κατάληψη του δημαρχείου από συμβασιούχους. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ότι ο δήμος θα μπορούσε να λειτουργεί και με 2.000 εργαζόμενους, αντί για 4.500 που έχει σήμερα.

«Ο δήμος, κατά τη δική μου εκτίμηση, μπορεί να δουλέψει και με το μισό προσωπικό. Αυτό το οποίο είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι μέσω των προσλήψεων στο δημόσιο ασκείται μια κοινωνική πολιτική» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι η αποδοτικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, που ανέρχεται στις 4.500 υπαλλήλους.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, Στάθης Αβραμίδης, έκανε λόγο για κλίκες και πόλεμο κατά τις δημοτικής αρχής, σχολιάζοντας την απόφαση μερίδας υπαλλήλων στην αποκομιδή απορριμμάτων να μην εργαστεί κατά τη διάρκεια του τριημέρου, παρά τη δέσμευσή τους για το αντίθετο.

Έκπληξη εξάλλου έχει προκαλέσει και η ανακοίνωση της διακοπής απαλλαγής κατά 75% από τα δημοτικά τέλη που απολάμβαναν οι δημοτικοί υπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη από το 1987, οπότε και η απαλλαγή είχε απορριφθεί από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνεχίζεται η κατάληψη στην Κοτζιά

Τις προτεραιότητες του Δήμου Αθηναίων, που αφορούν και στο ιστορικό κέντρο εξέθεσε ο Γιώργος Καμίνης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναζητώντας ταυτόχρονα διέξοδο για την κατάληψη στο κτήριο της Κοτζιά.

Μερίδα των εργαζομένων παραμένουν για 5η μέρα στο δημαρχείο, παρά την απόσυρση από πλευράς δημοτικής αρχής του προγραμματισμού πιθανών προσλήψεων περίπου 940 συμβασιούχων, εκ των οποίων οι 400 προορίζονταν για την υπηρεσία καθαριότητας με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου διάρκειας 8 μηνών.

Σήμερα, στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων εργάζονται 2.500 άτομα εκ των οποίων οι 650 είναι συμβασιούχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, πολύ από αυτούς είχαν αποσπαστεί σε άσχετες με το αντικείμενο υπηρεσίες. Εκατόν πενήντα από αυτούς εντοπίστηκαν σε γραφεία, ενώ ήδη 300 άτομα έχουν επαναπροωθηθεί στην υπηρεσία καθαριότητας.
Πηγή: Χριστίνα Νικολαΐδου