Μικρότερη στρατιωτική θητεία για τους απεξαρτημένους

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Υγείας Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος. Μεταξύ άλλων προβλέπεται οι χρήστες ουσίων που θα παρακολουθούν ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης στα στεγνά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ ή του ΚΕΘΕΑ πριν την κατάταξη τους, να μειώνεται η θητεία τους κατά 3 μήνες.

Επίσης, προβλέπεται επέκταση της συνεργασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τα στρατιωτικά νοσοκομεία στα οποία έχουν πρόσβαση οι πολίτες με σκοπό την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο υπουργείων ανακοινώθηκε επίσης τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Αττική θα εφοδιάζονται καύσιμα από τα στρατιωτικά πρατήρια με στόχο την εξοικονόμηση πόρων ενώ το μέτρο θα επεκταθεί αργότερα και στην Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με τις προμήθειες θα υπάρχει αλληλοενημέρωση και κοινή διαπραγμάτευση ώστε να επιλέγεται η καλύτερη πρακτική για το καλύτερο δυνατόν οικονομικό αποτέλεσμα.

Σχετικά με τα φάρμακα, το πληροφοριακό σύστημα των στρατιωτικών νοσοκομείων «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» που έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία θα ενταχθεί στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το Υγείας στον τομέα της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων με τη διάθεση των εγκαταστάσεων του στρατιωτικού εργοστασίου.

Τέλος, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα παραχωρήσει για χρήση στο Αττικό Νοσοκομείο 20 στρέμματα. Η παραχώρηση χρήσης θα είναι για 50 χρόνια και οι εργασίες αξιοποίησης του χώρου θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά