Κλείσιμο

Υπουργικές ασυνεννοησίες για ημιυπαίθριους

Για παρερμηνεία της εγκυκλίου έκανε λόγο μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ως προς τις αναδρομικές χρεώσεις σε δημοτικά τέλη και τέλη ακίνητης περιουσίας που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων χώρων που τους τακτοποίησαν.

Αναγνώρισε πάντως, ότι οι δήμοι εάν το αποφασίσουν θα μπορούν να ζητήσουν την αναδρομική καταβολή των τελών και για τα πέντε προηγούμενα χρόνια.

Παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο την Τετάρτη υποστήριζε πως ο νόμος, δε θέτει θέμα αναδρομικής οφειλής και υπερισχύει της εγκυκλίου.

Παράγοντες της Αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι η έκδοση της εγκυκλίου από το υπουργείο Εσωτερικών έγινε προκειμένου να καμφθούν οι πιέσεις των Δημάρχων για αύξηση των κρατικών κονδυλίων προκειμένου να καλυφθούν οι νέες Καλλικρατικές υποχρεώσεις που τους έχουν δοθεί.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών

Παραμένει στους Δήμους η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των ανταποδοτικών τελών (τέλη φωτισμού και καθαριότητας), σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσης (ημιυπαίθριοι), σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου και υπογράφεται από τον υφυπουργό κ.Γ. Ντόλιο.

Η εγκύκλιος αυτή αφορά 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει έως τώρα δηλώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων των ακινήτων τους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νόμο 3843/2010, απάλλασσε τους ενδιαφερόμενους από κάθε δημοτικό τέλος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Ντόλιου, οι ημιυπαίθριοι, ανοικτοί και κλειστοί, ανεξάρτητα αν έχουν αλλάξει χρήση ή όχι, χαρακτηρίζονται στεγασμένοι χώροι και επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη (καθαριότητας, φωτισμού και ηλεκτροδότησης).

Προβλέπονται, επίσης, πρόστιμα για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους και έτσι τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να τους επιβάλλουν αναδρομικά τέλη για τις επιφάνειες που δεν έχουν δηλωθεί.

Αντίδραση ΠΟΜΙΔΑ

Διαστρέβλωση της έννοιας του νόμου για τους ημιυπαίθριους προκαλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών εξηγεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ο αρχικός νόμος 3843 δεν κάνει διακρίσεις για τις αλλαγές χρήσεων γης.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα τονίζει ότι ουδείς ενδιαφερόμενος πολίτης που υπέβαλε ή σκοπεύει να υποβάλλει δήλωση αλλαγής χρήσης ημιυπαίθριου, έχει λόγο ή συμφέρον να αλλάξει γνώμη.
Πηγή: skai.gr