Φόβοι για ενδεχόμενο προβοκάτσιας

Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη με αντικείμενο το θέμα της κατάληψης της Νομικής Σχολής από μετανάστες. Μετά από σύσκεψη στο Μάξιμου, υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίσθηκε να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

"Δεν είναι στην πρόθεσή μας να ασκήσουμε βία, αλλά δεν θα υποκύψουμε σε βίαιους εκβιασμούς" ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου κατά τη σύσκεψη.

Κυβερνητικοί
κύκλοι φοβούνται το ενδεχόμενο προβοκάτσιας κατά της κυβέρνησης με σκοπό να χυθεί αίμα, γι αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να εφαρμοστούν οι νόμοι, να τηρηθεί το κράτος δικαίου και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ευθύνη της επίλυσης του προβλήματος ανήκει στον Πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη.

Μετά τη συνάντησή που είχε με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου μαζί με τον προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων Θεόδωρο Παπαθεωδόρου, ο κ. Πελεγρίνης εξέφρασε τη βούληση να βρεθεί ειρηνική λύση χωρίς κατασταλτικά μέτρα, ενώ επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες για συναινετική λύση.

Κατά τη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα άρσης του άσυλου, ενώ κύκλοι του ΥΠΑΙΔ επισημαίνουν ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ανθρωπιστικής αντιμετώπισης, προκείμενου να λυθεί το προβλημα.

Εντωμεταξύ αποφασίστηκε ότι από την Πέμπτη θα αρχίσουν κανονικά τα μαθήματα στη Νομική.

Σε ανακοίνωσή της η νεολαία του ΣΥΝ επισημαίνει ότι με αυτή την απόφαση η κοσμητεία ουσιαστικά παραδέχεται ότι η φιλοξενία των μεταναστών, δεν παρακωλύει στο ελάχιστο καμία ακαδημαϊκή δραστηριότητα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι «το υπουργείο είναι έτοιμο να συνδράμει τις πανεπιστημιακές αρχές μόνο στο πλαίσιο νόμου και με παρουσία εισαγγελικών αρχών», ενώ το υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να αρνείται τα διάλογο με τους μετανάστες για τη λήξη της κατάληψης στη Σχολή, όπως πρότεινε νωρίτερα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου. «Απαιτείται σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές και άσκηση των καθηκόντων, όπως αυτά απορρέουν από το νόμο και την ιδιότητά τους ως εγγυητές της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του Πανεπιστημίου», σχολίασαν συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών την τοποθέτηση του κ. Πελεγρίνη.

Στο μεταξύ, προκαταρκτική έρευνα για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρυτανικών αρχών αλλά και όσων μετείχαν στη διακίνηση των μεταναστών και διευκόλυναν την είσοδό τους στη Νομική, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών, Ιωάννης Σακελλάκος. Προηγήθηκε εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν έκνομες δραστηριότητες στο πανεπιστημιακό άσυλο και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί.

Όπως έγινε γνωστό, το πρωί της Τετάρτης ο Ερυθρός Σταυρός μετέφερε στο κτίριο της Νομικής κουτιά με κουβέρτες και φάρμακα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν εντοπίσει δύο γυμναστήρια για την μεταφορά των μεταναστών.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτή την αθρόα προσέλευση μεταναστών», δήλωσε από τη Συρία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Επίθεση Παπανδρέου στην Αριστερά

«Άσυλο δεν είναι να κάνει καθένας ό,τι θέλει και να ευνοεί τη δημιουργία αντιδραστικών αντανακλαστικών στην κοινωνία, αλλά η τήρηση των δημοκρατικών κανόνων για όλους» ανέφερε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός και εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά, διερωτώμενος «εάν είναι αριστερή πολιτική να εκμεταλλεύεται κανείς εξαθλιωμένους ανθρώπους και να προωθεί την ανομία.»

Παρέμβαση πρωθυπουργού ζήτησε ο πρύτανης

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησε την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εσωτερικών για την εκκένωση της Νομικής από τους μετανάστες εντός της ημέρας. Ο κ. Πελεγρίνης χαρακτήρισε την κατάληψη «καθοδηγούμενη», κατήγγειλε την κατάχρηση ασύλου και σημείωσε: «Αναγνωρίζουμε το ανθρώπινο πρόβλημα, πρωτίστως όμως είναι ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής και αρμόδια γι΄ αυτό είναι η πολιτεία.»

Οι πρυτανικές αρχές κάλεσαν το υπουργό Εσωτερικών, τον περιφερειάρχη Αττικής και το δήμαρχο Αθηναίων να προσέλθουν σε σύσκεψη στο πανεπιστήμιο για να δώσουν λύση σε ένα ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής.

Χ. Καστανίδης: Ευθύνη των πρυτανικών αρχών η φύλαξη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης δήλωσε στη Βουλή ότι την ευθύνη να φυλάσσουν το πανεπιστημιακό άσυλο έχουν οι πρυτανικές αρχές και τόνισε ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αναγκαίος θεσμός που υπάρχει για να προστατεύει την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι για να λύνει τις στεγαστικές ανάγκες των μεταναστών».

Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε «αυτούς που ευνόησαν την μετακίνηση και κατάληψη της Νομικής Σχολής», τονίζοντας ότι δεν προσφέρουν ευνοϊκές υπηρεσίες ούτε στους μετανάστες ούτε στους θεσμούς και στη προστασία του ασύλου.

Υπέρ μιας "μη βίαιης λύσης" στο πρόβλημα των απεργών πείνας της Νομικής Σχολής τάσσεται με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Είπαν στο ΣΚΑΪ
• Θ. Παπαθεοδώρου (Πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων):
«Το ζητούμενο είναι η ασφαλής μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο όπου η πολιτεία θα μπορέσει να δώσει λύση. Το πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος στο οποίο εκτονώνεται η οποιαδήποτε ένταση... Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Όχι άλλα παιχνίδια στην πλάτη του πανεπιστημίου.»

Θεοδόσης Πελεγρίνης (Πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών): «Η πρυτανική αρχή ενήργησε από την αρχή, δεν ολιγωρήσαμε. Θα πρέπει να συζητήσουμε, γιατί έτσι αυτομάτως θα λυθεί το θέμα. Αν η πολιτεία ανταποκριθεί, είμαι σίγουρος ότι το θέμα θα λυθεί.»

• Θ. Νάκος (βουλευτής ΝΔ): «Η επιχείρηση ήταν οργανωμένη και η ΕΛ.Α.Σ όφειλε να το γνωρίζει. Υπάρχει τεράστιο θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Συμφωνώ με τη σύσκεψη που ζητά ο πρύτανης, αλλά όχι να συζητήσουν για να συζητήσουν. Η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει επιτέλους να προσδιορίσει τι σημαίνει άσυλο.»
Πηγή: skai.gr