Μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Νομική Σχολή

Στο προσκήνιο έρχεται για ακόμα μία φορά το θέμα του ασύλου των πανεπιστημίων, καθώς περίπου 300 μετανάστες που ζητούν άδεια παραμονής έχουν καταλύσει το κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Σόλωνος. Μάλιστα, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου ξεκινούν απεργία πείνας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Σχολής οι μετανάστες ,με τη βοήθεια της Ομάδας για την Προστασία των Μεταναστών, αλλά και φοιτητών, μπήκαν μέσα στη σχολή, χωρίς άδεια, από την είσοδο που βρίσκεται επί της οδού Σίνα. Παραβιάζοντας μια πόρτα πέρασαν στο παλαιό κτίριο της Νομικής στη οδό Σόλωνος, το οποίο ανακαινίζεται για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.

«Είχε ειδοποιηθεί επίσημα τόσο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης όσο και ο αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών ο οποίος δεν φρόντισαν να εμποδίσουν την εισβολή στον πανεπιστημιακό χώρο», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Οι πρυτανικές αρχές και η κοσμητεία, επικαλούμενοι λόγους υγιεινής, αλλά και ασφάλειας του κτιρίου, ανέστειλαν τη λειτουργία της σχολής μέχρι το τέλος της εβδομάδας διακόπτοντας τις προγραμματισμένες εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται ένας νέος τόπος διαμονής των μεταναστών.

Οι μετανάστες έφτασαν το πρωί της Κυριακής από τα Χανιά και από την Τρίτη 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν απεργία πείνας ζητώντας να τους δοθεί άδεια παραμονής. «Είμαστε αποφασισμένοι όλοι με την απεργία πείνας θα είμαστε μέχρι το τέλος ή
Για μια ακόμα φορά, πάντως το θέμα του ασύλου προκαλεί προβληματισμό, καθώς ο χώρος του πανεπιστημίου χρησιμοποιείται για άλλους λόγους περάν αυτών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ο βουλευτής της Ν.Δ Θανάσης Νάκος, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή σημείωσε πως «η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει», ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κώστας Αϊβαλιώτης σχολίασε: «Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ΄ανέβει στο κρεβάτι... Τι άλλο άραγε θα δούμε... Ας καταλάβουν, επιτέλους, οι προστάτες όλων αυτών, ότι ήδη έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας.»

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβησαν σε σχόλια ενώ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε ότι «η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αδράνησε και κρύφτηκε από τις ευθύνες της. Επιτέλους, ας τις αναλάβει και ας δράσει άμεσα αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία της Σχολής.»

Κατάληψη 2 αιθουσών στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου έχουν πραγματοποιήσει από τις αρχές Ιανουαρίου περίπου 70 Παλαιστίνιοι και Ιρακινοί.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος