Κινητοποιήσεις μετά την πλήρη ρήξη

Σε απόλυτο αδιέξοδο κατέληξε η διαπραγμάτευση μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργού Υγείας για το άνοιγμα του επαγγέλματος λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση στο υπουργικό συμβούλιο των βασικών αρχών του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα.

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για αφανισμό του ελληνικού φαρμακείου προς όφελος μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και προανήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις από την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν απέκλεισαν και ενδεχόμενο να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ήδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του Πειραιά ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά τα φαρμακεία τη Δευτέρα και την Τρίτη 17 και 18 Ιανουαρίου, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής να κλείσουν, ουσιαστικά, τα φαρμακεία, αφού, όπως είπε, θα ανακαλέσει από αύριο Σάββατο τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

«Οι φαρμακοποιοί αποφασίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε το ρόλο μας, τις αποφάσεις μας, την οικονομική συμβολή σας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θ. Αμπατζόγλου.

«Καμιά ενέργεια και νομοθεσία δεν μπορεί να αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση των υπηρεσιών για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας», συμπληρώνει ο ΠΦΣ και καταλήγει ότι «η ευθύνη της αναστάτωσης στο χώρο της Δημόσιας Υγείας βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση».

«Τίποτε από όλα αυτά που συμφωνήθηκε δεν ήταν τελικά αυτό που σήμερα κατατέθηκε. Κάποια δήθεν σημεία συμφωνίας είναι αυτά όπως τα θέλει το υπουργείο. Ούτε σε αυτά συμφωνήσαμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι «τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνουν τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης» και ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν τελικά στο σχετικό νομοσχέδιο και οι οποίες είναι:

- Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.
- Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό την διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη (η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα γεμάτη από ορεινό όγκο). Το κριτήριο από 1:1500, γίνεται 1:1000
- Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο - Δευτέρα - Τετάρτη.
- Η έκπτωση μεσοσταθμική ανέρχεται στο 4,5%. Εδώ να προστεθεί στα ακριβά φάρμακα το κέρδος των φαρμακοποιών έπεσε ευθέως στο 14,3% (από 35%). Τα ακριβά φάρμακα αποτελούν το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.
- Οι συμπράξεις/ συνεταιρισμοί/ εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών επιτρέπονται.

Τέλος, παρέμβαση στο θέμα έκανε ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έβγαλε «κίτρινη» κάρτα στην κυβέρνηση, ζητώντας όχι μόνο ταχύτητα στην ενσωμάτωση αλλά ουσιαστική εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών για την εσωτερική αγορά.
Πηγή: skai.gr