Σε εφαρμογή ο Καλλικράτης

Το σχέδιο «Καλλικράτης στο κράτος», που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα, αλλά και την εικόνα του δημόσιου τομέα, μπήκε σε εφαρμογή στις 11 Ιανουαρίου, με την πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τη συμμετοχή των γενικών και ειδικών γραμματέων όλων των υπουργείων.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι προτεραιότητα για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης του κράτους, αποτελεί το κλείσιμο ή η συγχώνευση φορέων του δημοσίου, οι μετατάξεις προσωπικού και το νέο μισθολόγιο.

Ωστόσο, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί η ποιοτική καταγραφή του προσωπικού και των δομών του δημοσίου, από δεκάξι ομάδες καταγραφής, μία ανά κάθε υπουργείο, συγκροτούμενες από στελέχη που θα επιλεγούν μετά από ανοιχτή και αδιάβλητη διαδικασία.

Οι ομάδες αυτές θα καταγράψουν τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, την καταλληλότητα των υπαλλήλων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και μελέτη για τις αποχωρήσεις του προσωπικού σε βάθος τριετίας, για να είναι σαφής η εικόνα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι ομάδες καταγραφής θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα πρώτα στοιχεία έως τις 10 Φεβρουαρίου και να τα αποστείλουν στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να γίνει η λειτουργική αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης από τον ΟΟΣΑ μέχρι τον Ιούνιο, όπως προβλέπεται και από τις συμβατικές υποχρεώσεις του Μνημονίου.

Επίσης, ως το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί και το ενιαίο μισθολόγιο, που κρίνεται ως προϋπόθεση για τις μετατάξεις, αποσπάσεις του προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και η αναμόρφωση των οργανωτικών δομών των υπουργείων με καταργήσεις ή συγχωνεύσεις ανενεργών οργανισμών ή υπηρεσιών των οποίων οι αρμοδιότητες επικαλύπτονται.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, για το θέμα του «κυβερνητικού πάρκου, δηλαδή του ενιαίου χώρου όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν όλες οι υπηρεσίες των υπουργείων, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εξετάζει όλες τις περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Ελληνικού. Ωστόσο, ως προϋπόθεση για τη δημιουργία του «κυβερνητικού πάρκου» θεωρείται η απογραφή της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Πηγή: skai.gr