«Διάτρητος» παρά τις προσπάθειες o Έβρος

Για αριθμό ρεκόρ εισόδου λαθρομεταναστών από τον Έβρο κάνει λόγο σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας Συνόρων-χαρακτηρίζοντας ως άνευ προηγουμένου την κατάσταση στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

Σχεδόν 50.000 παράνομοι μετανάστες, ο μεγαλύτερος αριθμός εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος, εισήλθαν στην Ελλαδα από τον Έβρο το 2010, αναφέρει η έκθεση της Frontex που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής.

Η χωρίς προηγούμενο αύξηση οφείλεται -σύμφωνα με την έκθεση- στην επιλογή των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται μετανάστες να στραφούν σε χερσαίες διόδους.

Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από το εμπόλεμο Αφγανιστάν, ωστόσο αυξήθηκε και ο αριθμός όσων δηλώνουν Αλγερινοί, οι οποίοι φτάνουν αεροπορικώς στην Τουρκία.

Στην έκθεση της Frontex γίνεται επίσης αναφορά στο τμήμα των 12,5 χιλιόμετρων όπου πρόκειται να ανεγερθεί ο φράκτης, με την επισήμανση ότι μόνο από αυτό το τμήμα έως και τον Σεπτέμβριο του 2010 περνούσαν καθημερινώς περίπου 350 παράνομοι μετανάστες.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνονται οι ευθύνες της Τουρκίας ως χώρας τράνζιτ λαθρομεταναστών και γίνεται λόγος για ένα πρόβλημα που λόγω της έκτασής του- αδυνατούν να το διαχειριστούν μόνες οι ελληνικές τοπικές αρχές.

Εκτός από την εκτίναξη του αριθμού Αφγανών προκαλεί εντύπωση η υψηλή ροή εισόδου λαθρομεταναστών από την Αλγερία που όπως αναφέρει η Frontex ταξίδευαν αεροπορικώς από τη Βόρεια Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί περνούσαν τον Έβρο με προορισμό την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: skai.gr