Υπό κατάληψη παραμένουν Πρυτανεία - Νομική

Με μία ακόμα συγκέντρωση, αργά το βράδυ της Κυριακής, των κατοίκων των Εξαρχείων στη συμβολή των οδών Ζαλόγγου και Μεσολογγίου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που έχασε τη ζωή του στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ενώ αύριο Δευτέρα προγραμματίζεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
 
Το πρωί η οικογένειά του τέλεσε ετήσιο μνημόσυνο στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, ενώ στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε ογκώδες συλλαλητήριο κατά τη διάρκεια του οποίου δεν έλειψαν τα επεισόδια.
 
Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν 4 πολίτες και 16 αστυνομικοί. Πιο σοβαρά είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Χρήστος Κίττας, ενώ τραυματίστηκε και η Ελένη Κουτσουμπού, στέλεχος του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος.

Από τους ένστολους, σοβαρότερα είναι δύο άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, τους οποίους ομάδα νεαρών έριξε από τη μοτοσικλέτα τους στην οδό Όθωνος, τους έβγαλε τα κράνη και τους χτύπησε με λοστούς στο κεφάλι.
 
Κατά την διάρκεια των επεισοδίων οι νεαροί προξένησαν ζημιές σε 10 καταστήματα στην οδό Σταδίου, σε 5 καταστήματα στην πλατεία Συντάγματος, σε 5 καταστήματα στην Πανεπιστημίου και σε 2 καταστήματα στην οδό Σίνα καθώς και σε μία κάμερα τράπεζας και σε ένα ΑΤΜ άλλης Τράπεζας στην οδό Σταδίου.

Κατέλαβαν την Πρυτανεία

Τα επεισόδια γενικεύτηκαν όταν λίγο πριν το συλλαλητήριο ομάδα νεαρών επιχείρησε -και τελικά τα κατάφερε- να μπει στο κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου, όπου και παραμένει, τραυματίζοντας παράλληλα στο κεφάλι τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττα.

Μάλιστα, οι καταληψίες στην Πρυτανεία ανέβηκαν στην ταράτσα και κατέβασαν την ελληνική σημαία, τοποθετώντας στη θέση της τη σημαία των αναρχικών.

Με αφορμή την εισβολή νεαρών κουκουλοφόρων στο πανεπιστήμιο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελάκος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο εισαγγελέας ανέθεσε την έρευνα στην Ασφάλεια και έδωσε εντολή να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για τον τραυματισμό του πρύτανη.

Δικαστικές και αστυνομικές αρχές είναι σε συνεννόηση ώστε αν χρειαστεί να κρίνουν αν πληρούνται οι διατάξεις του νόμου για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Μέχρι και αργά το απόγευμα το κλίμα στο κέντρο της Αθήνας ήταν τεταμένο, με τους νεαρούς στα Προπύλαια αλλά και στη Νομική να εκτοξεύουν κατά διαστήματα πέτρες, νεράντζια, αλλά και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Όσο για τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστο Κίττα, νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στην ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου με ήπιας μορφής διάσειση και ήπιας μορφής καρδιακό επεισόδιο. Η κατάσταση του είναι καλή και θα παραμείνει στο νοσοκομείο για δύο ακόμη ημέρες.
 
Το βράδυ τον επισκέφθηκαν διαδοχικά η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο Υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης.
 
Συλλήψεις και προσαγωγές
 
Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 146 προσαγωγές από τις οποίες πολλές πρόκειται να εξελιχθούν σε συλλήψεις.

Στη Θεσσαλονίκη, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 14 άτομα με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης στα σημεία των συμπλοκών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 42 αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, 76 αντιασφυξιογόνες μάσκες, ξύλινα κοντάρια σημαίας, τροχός κοπής σιδήρων, σφενδόνες, βαριοπούλες, σιδερένια μπουλόνια, κ.α. αντικείμενα.
Πηγή: skai.gr