Μέγας Αλέξανδρος: Ο μεγαλύτερος Έλληνας

Ο Μέγας Αλέξανδρος αναδείχτηκε ως ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών, μέσα από την φιλόδοξη παραγωγή του ΣΚΑΪ "Μεγάλοι Έλληνες", συγκεντρώνοντας περισσότερες 127.000 ψήφους. Δεύτερος στην κατάταξη ο Γεώργιος Παπανικολάου.

Συγκεντρώνοντας συνολικά 127.011 ψήφους, ο μέγας Αλέξανδρος αγκαλιάστηκε από το κοινό για το ιστορικό μεγαλείο του. Είναι ένας ήρωας που έζησε πριν από 23 αιώνες και πολλοί λαοί τον διεκδικούν μέχρι σήμερα σαν δικό τους.

Ο Αριστοτέλης τον δίδαξε επί τρία χρόνια κι από τότε ο νεαρός κοιμόταν με την Ιλιάδα προσκέφαλο. Στα είκοσί του χρόνια ανέβηκε στο θρόνο της Μακεδονίας και ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά των Περσών που θα τον έφερνε στα βάθη της Ασίας.

Πέθανε στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ., ετών 33, από πυρετό που δεν έλεγε να υποχωρήσει, πιθανόν από ελονοσία.

"Πρόκειται για ένα σύμβολο τεραστίων διαστάσεων με τον διέπει η ευγενική, τρυφερή φυσιογνωμία του ελληνικού πνεύματος που τη ζηλεύουν μέχρι σήμερα. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο μεγάλος πυλώνας του ελληνικού αισθήματος και της βάσης του Ελληνικού πολιτισμού", δήλωσε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής όταν παρουσίασε την εκπομπή για το Μέγα Αλέξανδρο.

Η ψηφοφορία κορυφώθηκε με μια συζήτηση που είχε τη μορφή debate, και μέχρι και την τελευταία στιγμή, δεν έλειψαν οι ανατροπές.

Οι 10 παρουσιαστές των τηλεοπτικών αφιερωμάτων, Γιάννης Σμαραγδής, Στέφανος Μάνος, Βασίλης Καρασμάνης, Πέμη Ζούνη, Τάσος Τέλλογλου, Πέτρος Τατσόπουλος, Θάνος Βερέμης, Σία Κοσιώνη, Γρηγόρης Πατρικαρέας και Μαρία Χούκλη, επιχειρηματολόγησαν με γνώσεις και σοβαρότητα και υπερασπίστηκαν με πάθος τους Μεγάλους Έλληνες που εκπροσώπησαν.

Μαζί τους, 250 υποστηρικτές από τον χώρο της τέχνης, των επιστημών, της πολιτικής και της τηλεόρασης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επηρέασαν με τις σκέψεις τους την ψήφο του κοινού και βοήθησαν στην ανάδειξη του μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών. 

Από την ημέρα που ξεκίνησε η ψηφοφορία καταμετρήθηκαν περίπου 700.000 ψήφοι. Μόνο κατά τη διάρκεια του τελικού της Δευτέρας οι ψήφοι ανήλθαν σε 81.742.

Ο Μέγας Αλέξανδρος έλαβε 127.011 ψήφους, ο Γεώργιος Παπανικολάου 103.661 ψήφους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης 84.007 ψήφους.

Τέταρτος με 63.934 ψήφους ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πέμπτος ο Σωκράτης με 63.423 ψήφου, έκτος ο Αριστοτέλης με 59.500, έβδομος ο Ελευθέριος Βενιζέλος με 55.730 ψήφους, όγδοος ο Ιωάννης Καποδίστριας με 51.493, ένατος ο Πλάτωνας με 45.569 και δέκατος ο Περικλής με 36.030 ψήφους.

Η τηλεόραση μπορεί να προσθέσει γνώση και ψυχαγωγία, δήλωσε, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΣΚΑΪ, κ. Γιάννης Αλαφούζος.

Συνεχάρη όσους αγκάλισαν και υλοποίησαν την ιδέα «Μεγάλοι Έλληνες». Προανήγγειλε ότι ο ΣΚΑΪ ετοιμάζει πολλές μεγάλες παραγωγές για την επόμενη τηλεοπτική χρονιά.

Τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει στρεβλή εικόνα χαζής και διεφθαρμένης τηλεόρασης. Επισήμανε δε ότι η τηλεόραση δεν αντιπροσωπεύει την ελληνική κοινωνία.

Αναφέρθηκε τέλος και στις μετρήσεις τηλεθέασης. Είπε χαρακτηριστικά πως «δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με τον τρόπο των μετρήσεων, καθώς κυριαρχούν στις μετρήσεις εκείνοι που βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση και δεν έχουν ποιοτική σχέση με αυτή.
Πηγή: skai.gr