ΔΕΗ: Στα 274,8 εκατομμύρια οι ζημιές το πρώτο εξάμηνο του 2019

Aναλυτικά τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου της ΔΕΗ

Ζημιές μετά από φόρους ύψους 274,8 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2019, έναντι 518 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2018, καταγράφει η ΔΕΗ στα οικονομικά της αποτελέσματα. Ο όμιλος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,3% στα 2,3 δισ. ευρώ. 

Τα EBITDA του ομίλου (κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων) ανήλθαν σε 108,6 εκατ. ευρώ από 91,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 18,4%. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή Ernst & Young δίνει παράταση ζωής στην επιχείρηση, ωστόσο επισημαίνει ότι αν η ΔΕΗ δεν εξορθολογήσει τα οικονομικά της, τότε το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο. 

Ο ορκωτός λογιστής είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο για την «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Τα αποτελέσματα προ φόρων του α΄ εξαμήνου 2019 διαμορφώθηκαν σε ζημίες 352,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2018 μετά από τις προσαρμογές για χρέωση ΕΛΑΠΕ, πρόβλεψη αποζημιώσεων προσωπικού και απομείωση της αξίας των λιγνιτικών θυγατρικών. Ο κύκλος εργασιών, παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων κατά 921 GWh (ή 4,6%) λόγω απώλειας μεριδίου αγοράς, αυξήθηκε το α’ εξάμηνο 2019 κατά €94 εκατ. ή 4,3%, λόγω:

«Αποφύγαμε την αρνητική εξέλιξη της χρεοκοπίας της ΔΕΗ» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε εκφράσει μέσω του ΣΚΑΪ την αισιοδοξία του ότι στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή θα αποτυπώνεται η προσπάθεια για την ανάταξη της εταιρείας.  

Πηγή: skai.gr