Βρούτσης: Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων

Την Δευτέρα θα υπογραφεί η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενο του, είπε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, από αύριο μπαίνει τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων με αναδρομική ισχύ.

Ο Γιάννης Βρούτσης εξήγησε ότι το νομοσχέδιο για τον βάσιμο λόγο απόλυσης ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών της 19ης Ιουνίου και το χαρακτήρισε «επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν». Ανέφερε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογο πρόσφατο προηγούμενο, εκτός από την Γαλλία το διάστημα από το 1746 έως το 1860.
 
Παράλληλα τόνισε ότι διάβασε τα στοιχεία με τους λόγους της απόλυσης που η οκνηρία, η αντισυμβατική συμπεριφορά, η χαμηλή παραγωγικότητα, οι πολλές απουσίες, ακόμα και οι σοβαροί ιατρικοί λόγοι.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ο νέος εργοδότης δεν είχε πρόσβαση στον φάκελο του εργαζομένου αλλά θα μπορούσε να του τον ζητήσει και θα ήταν πολύ δύσκολο για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο να βρει ξανά δουλειά. 

Επιπλέον επιβεβαίωσε το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής και προανήγγειλε μείωση 5% στις εισφορές για επιχειρήσεις, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σε βάθος πενταετίας, από τις αρχές του 2020. Όπως τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης πριν προχωρήσει στις αλλαγές η κυβέρνηση πρέπει να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου. 

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι στόχος είναι η αγορά εργασίας να επιστρέψει στην κανονικότητα, με αύξηση μισθών και μείωση των ευέλικτων μορφών εργασίας.Στην κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου από το υπουργείο Εργασίας αναφερέρεται και το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Βραδυνής της Κυριακής». 
Πηγή: skai.gr