Mάριο Ντράγκι: Ανοικτό ενδεχόμενο για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Νέα ιστορικά χαμηλά για τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων πυροδότησε η σημερινή έμμεση αναφορά του Μάριο Ντράγκι για πιθανή επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το φθινόπωρο. 

Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 3,6% στο 1,93 ενώ το φράγμα  του 1% έσπασε για πρώτη φορά το πενταετές ελληνικό ομόλογο καταγράφοντας πτώση κατά 6,7%.

Θετικό ήταν το κλίμα και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με τον γενικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 1,3%, στις 885 μονάδες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, στη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντιστοίχως.

Όσον αφορά το νέο πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε σήμερα, ερωτηθείς κατά πόσο οι αποφάσεις ελήφθησαν με ομοφωνία, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι σε ένα τόσο ευρύ πακέτο μέτρων είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες, όμως, τελικώς συγκλίνουν στις τελικές ανακοινώσεις.

Μέχρι να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από κρατικά ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα.

Ενώ, όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, αναμένει πως θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και, σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο της μεσοπρόθεσμα.

Δεν διαδέχομαι την Λαγκάρντ 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για το κορυφαίο αξίωμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα ενός γερμανικού περιοδικού, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλία ασκεί έντονες πιέσεις υπέρ του.

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα ήθελε να γίνει γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, ο Ντράγκι απάντησε: "Όχι, δεν νομίζω. Με τιμά πολύ αλλά δεν είμαι διαθέσιμος, επομένως δεν τίθεται θέμα".
Το περιοδικό WirtschaftschaftsWoche, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, έγραψε ότι το Παρίσι κάνει λόμπινγκ στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προωθήσει την υποψηφιότητα του Ντράγκι.

Με βάση τους κανόνες του ΔΝΤ πάντως, οι υποψήφιοι για το ανώτατο αξίωμα θα πρέπει να είναι μικρότεροι των 65 ετών. Ο Μάριο Ντράγκι είναι 71.

Η θητεία του Ντράγκι στην ΕΚΤ λήγει στις 31 Οκτωβρίου και θα τον διαδεχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή της από το ΔΝΤ, με ισχύ από τις 12 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα, η ΕΚΤ αποσαφήνισε ότι δεν έχει "καμία αντίρρηση" να αναλάβει την προεδρία της η Λαγκάρντ, καθώς πιστεύεται ότι διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία.

Πηγή: skai.gr -AMΠΕ