Κλείσιμο

Αύξηση των καταθέσεων κατά 1,7 δισ. ανάμεσα σε ευρωεκλογές και βουλευτικές

Κατά 1,766 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο, λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπέρασαν τα 136,9 δισεκ. ευρώ, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που παρατηρείται από τον Μάρτιο και ξεπερνώντας την πτώση που καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο του έτους.

Η σταδιακή αύξηση των καταθέσεων πάντως δεν έχει τονώσει εμφανώς την παροχή δανείων τον ιδιωτικό τομέα, που θεωρείται «κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων ο ρυθμός της χρηματοδότησης προς εταιρείες και νοικοκυριά ήταν οριακά αρνητικός (-0,2%) σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο.

Η βάση καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών παραμένει πολύ μικρότερη από τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, η οποία συνέπεσε με μεγάλη εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Τον Δεκέμβριο του 2014 οι καταθέσεις υπερέβαιναν τα 160 δισεκ. ευρώ. Επτά μήνες αργότερα, αφού η «αιμορραγία» διακόπηκε με την επιβολή capital controls, είχαν κατρακυλήσει στα 120,8 δισεκ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr