Βρούτσης στον ΣΚΑΪ : Ξεπερνούν τις 430 χιλιάδες οι εκκρεμείς συντάξεις

Οι εκκρεμείς συντάξεις - με βάση τις ως τώρα έρευνες -  ξεπερνούν τις 430 χιλιάδες, δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η καταγραφή συνεχίζεται άρα ο τελικός αριθμός θα είναι μεγαλύτερος.

Ο κ Βρούτσης τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή σύνταξης είναι μια ντροπιαστική παθογένεια του κράτους.

Μάλιστα απέδωσε στις εκκρεμείς συντάξεις τα πλεονάσματα που είχε βρει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στον ΕΦΚΑ, λέγοντας ότι τα πλεονάσματα δεν υπήρξαν ποτέ.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι το Νοέμβριο θα κατατεθεί νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την 1η Ιουνίου του 2020 το 43,33% των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.

Σημείωσε μάλιστα ότι τον Ιούνιο του 2021 το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 90%. 

Όπως δήλωσε ο κ Βρουτσης θα μείνει ενα 10% συντάξεων ειδικού χαρακτήρα που θα βγαίνουν με τον τρόπο που βγαίνουν σήμερα και ο χρόνος απονομής τους δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες.

Μάλιστα, σε συνέχιση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για μείωση κατά 5 μονάδες μέσα στην τετραετία ο κος Βούτσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογητέο εισόδημα τους.

Την διατήρηση και ενίσχυση του καθεστώς των 120 δόσεων διαμήνυσε εκτός των άλλων ο Υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αυτές αποτελούν τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες και δεν αναμένεται να υπάρξει, πέραν αυτών, νέα ρύθμιση ενώ επισήμανε πως η ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015 του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς».

«Οι ρυθμίσεις θα βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη αλλά λέμε ότι δεν θα υπάρχει άλλη ρύθμιση. Σημαίνει ότι όποιος σήμερα μας ακούει είτε στα φορολογικά, είτε στα ασφαλιστικά, είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνει το ελληνικό κράτος για να υπάρξει συμμόρφωση και να ευθυγραμμιστούμε με τις επιταγές των απαιτήσεων. Επιτέλους στον τόπο μας πρέπει να  επιβραβευτούν και οι συνεπείς, είπε χαρακτηριστικά ο κος Βρούτσης, προσθέτοντας πως στα άμεσα σχέδια είναι και η πρωτοβουλία του λευκού μητρώου επιχειρήσεων.»

Αναφερόμενη στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, η τέως Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είπε κατά την διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδίδεται σε μια διασπορά ψευδών ειδήσεων που όλες σκοπεύουν στην υπονόμευση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

«Ο νέος υπουργός λέει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι 400.000. Τα ίδια τα ταμεία τον διαψεύδουν και στα στοιχεία που δίνουν, στα τέλη Ιουνίου, λένε ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι 100.000 και μάλιστα λένε ότι είναι μειωμένες 71% από αυτές που είχαν παραδοθεί αρχές του 2015, αυτές δηλαδή που είχε παραδώσει τότε ο κ. Βρούτσης», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: skai.gr