Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους σε ιδιώτες

Επί αριστερού ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκαν τα ΝΟΜΕ, οι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος  στους ανταγωνιστές σε τιμή χαμηλότερη του κόστους παραγωγής τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.  «Μπαίνει μέσα κανονικά και με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το 90% της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ χάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης. Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, με μείωση της ΔΕΗ κατά 1/3 και εισροή ρευστότητας στο ταμείο για νέες επενδύσεις, και πήγαμε σε νέο μοντέλο με μείωση του μεριδίου αγοράς από το 90% στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. «Πρόκειται για τραγελαφική ρύθμιση που δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο, πρέπει να απολογείται για πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ… Η ΔΕΗ δουλεύει για να χάνει πελάτες» σημείωσε. 

Όπως τόνισε ο υπουργός, ο ίδιος ο ορκωτός ελεγκτής που διόρισε η ΔΕΗ, η Ernst & Young, είπε ότι η επιχείρηση είναι στα όρια της βιωσιμότητας και θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τα επόμενα χρόνια, είπε ότι είναι στα όρια της χρεοκοπίας. 

«Τούς τα έχουν πει στα μούτρα τους, τα λέει όλος ο κόσμος… Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι» σχολίασε, με αφορμή τις αναφορές Τσίπρα και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η νέα κυβέρνηση απαξιώνει τη ΔΕΗ.  «Από 1,3 ευρώ η μετοχή στις ευρωεκλογές πήγε στα 2,1 ευρώ,  έχει ανέβει πάνω από 60% η τιμή από τις ευρωεκλογές, οπότε η αγορά ξέρει και βλέπει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Χατζηδάκη» παρατήρησε.  

Αναφερόμενος εξάλλου στο ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είπε ότι το πράγμα είναι αρκετά μπερδεμένο και επιφυλακτηκε να μιλήσει κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.
Ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση θα είναι μέτρα στήριξης της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ δεν έχει επενδύσει στις ΑΠΕ, έχει απειροελάχιστο ποσοστό, καθώς δεν έχει ρευστότητα. Την ίδια ώρα, 60.000 άνθρωποι που είναι πλούσιοι οφείλουν περίπου 800 εκατ. ευρώ» δήλωσε ακόμα ο Κωστής Χατζηδάκης.

Κατά της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ τάχθηκε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδηςστη σκιά της αποτυχίας και του δεύτερου διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης.

«Είναι εγκληματικό να μπουν τα "νερά" στην ιδιωτικοποίηση... Δεν χρειάζεται να πωληθεί η ΔΕΗ» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Αδαμίδης, δηλώνοντας πως στον αγώνα αυτό η ΓΕΝΟΠ θα έχει την κοινωνία μαζί της. 
Πηγή: skai.gr