Κλείσιμο

Μίνι φορολογικό σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς οι θεσμοί ζητούν χρόνο

Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει πρωτίστως τροποποιήσεις στην ρύθμιση των 120 δόσεων και ενδεχομένως μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, καθότι οι θεσμοί χρειάζονται χρόνο ώστε να εξετάσουν το σύνολο των ρυθμίσεων που θέλει να νομοθετήσει η Αθήνα.

Τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών συναντήθηκαν το πρωί με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όπου η ελληνική πλευρά τους παρουσίασε το σύνολο του σχεδιαζόμενου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ορίζοντα τετραετίας.

ΟΙ θεσμοί απάντησαν πως δεν μπορούν να αξιολογήσουν άμεσα τις ελληνικές προτάσεις, λόγω του όγκου των δεδομένων, και δεσμεύτηκαν να απαντήσουν αναλυτικά έως την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο.

Με αυτά τα δεδομένα το μικρό φορολογικό νομοσχέδιο θα περιέχει κυρίως αναμόρφωση των κανόνων που διέπουν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύριος στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να διευκολύνει την ένταξη στην ρύθμιση, μειώνοντας την κατώτατη δόση και το επιτόκιο. Ταυτόχρονα σχεδιάζονται πρόνοιες ώστε οι οφειλέτες να μην χάνουν εύκολά την ρύθμιση εάν υποπέσουν σε κάποια λάθη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι θεσμοί είναι θετικοί για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά επιφυλακτικοί για αλλαγές στο καθεστώς των επιχειρήσεων που χρωστούν στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι οι αλλαγές είναι δημοσιονομικά ουδέτερες ή θα φέρουν κέρδη, προσελκύοντας περισσότερους οφειλέτες στην ρύθμιση. Σήμερα έχει ενταχθεί μόλις το 5%.

Με αυτά τα δεδομένα αύριο συνεχίζεται ο κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων ανάμεσα στους θεσμούς και στην κυβέρνηση. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης.

Οι επαφές θα αρχίσουν στις 9:00 το πρωί, στην έδρα της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, όπου θα λαμβάνουν χώρα εφεξής οι συναντήσεις με τους θεσμούς.
Πηγή: skai.gr