ΔΕΗ: Συσσώρευση ζημιών.Στα αζήτητα οι λιγνιτικές μονάδες της επιχείρησης

«Η κατάληξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δείχνει την κατάσταση απαξίωσης της επιχείρησης και τους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια». 

Αυτό επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια της ενημέρωσης από τη ΔΕΗ, ότι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έληξε σήμερα.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως όσοι χαρακτήριζαν  "πετράδια της ΔΕΗ" τις λιγνιτικές μονάδες, αποδεικνύεται ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου. 

Το νέο πλαίσιο αναφορικά με τη ΔΕΗ, μετά τις σημερινές εξελίξεις, αναμένεται να συζητηθεί σε επαφές που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με εκπροσώπους των θεσμών ενώ οι άξονες της πολιτικής θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που έληξε σήμερα ήταν ο δεύτερος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και η πρώτη διαδικασία είχε αποβεί άκαρπη.

Εξυπηρέτηση πελατών

Η κακή οικονική κατάσταση της ΔΕΗ, επιβεβαιώνεται και απο τα στοιχεία ότι οι στο πρώτο τρίμηνο του 2019 είχε λειτουργικές ζημιές 51,3 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές προ φόρων ξεπέρασαν τα 230 εκατομμύρια. Οι επενδύσεις στο δίκτυο το 2018 μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με το 2012. Ήταν 304 εκατομμύρια και περιορίστηκαν στα 150. Στο ίδιο διάστημα υπερδιπλασιάστηκε ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης για απλές νέες συνδέσεις, από 16 ημέρες σε 34 ημέρες.

Σε μια χρονιά (2018/2017) αυξήθηκε κατά 21 % η μέση διάρκεια των διακοπών ρεύματος, από 98 σε 119 λεπτά ανά πελάτη το χρόνο. Επίσης αυξήθηκε η συχνότητα των διακοπών από 1,5 σε 1,6 το χρόνο ανά πελάτη.

Ο Διαχειριστής αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις υλικών. Όχι μόνο στύλων (κίνδυνος αν γίνουν καταστροφές να μην υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης του δικτύου) αλλά και άλλων υλικών που απαιτούνται για επισκευές στο δίκτυο: μετρητές, ασφάλειες, καλώδια παροχών Οι καταναλωτές κάνουν αιτήσεις για νυχτερινό και περιμένουν επί μήνες επειδή δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα
ρολόγια.Ο ΔΕΔΔΗΕ (100 % θυγατρική της ΔΕΗ) έχει 2.142 τεχνίτες για 7,5 εκατομμύρια παροχές. 

Διακοπές ρεύματος

Στις 25 Φεβρουαρίου έγινε μπλακ άουτ στα Χανιά. Στις 21 Μαρτίου γενική διακοπή σε όλη την Κρήτη. Στις 4 Ιουλίου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Στις 23 Απριλίου 2018 εκ περιτροπής διακοπές στην Κρήτη. Στις 10 και 11 Μαίου 2018 στη Θεσσαλονίκη. Τον Ιούνιο 2018 βγήκε εκτός η 4η
μονάδα της Καρδιάς, τον Αύγουστο 2018 έμεινε χωρίς ρεύμα η Ύδρα, το Νοέμβριο η
Ρόδος.

Μονάδες

Ο στόλος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι πεπαλαιωμένος. Ο κορμός των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής εντάχθηκε τις δεκαετίες του '70 και του '80. Είναι παλιές, αντιοικονομικές και ρυπογόνες. Η ΔΕΗ έμεινε έξω από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οικονομικά

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ από κατανάλωση ρεύματος ξεπερνούν τα 2,4 δισ., χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα χρέη που έχουν μπει σε διακανονισμό. Αντιστοιχούν στο 50 % του ετήσιου τζίρου της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ είναι η μοναδική επιχείρηση στον κόσμο που επιδιώκει να χάσει μερίδιο αγοράς. Η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές προβλέπει ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική πρέπει να συρρικνωθεί κάτω από το 50 % ως το τέλος του 2019, που σημαίνει ότι σε πέντε μήνες πρέπει να πέσει από το 75 στο 49 % !

Η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ διαθέτει υποχρεωτικά μέρος της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής στους ανταγωνιστές της προμηθευτές με δημοπρασίες, προκειμένου να ανοίξει η αγορά λιανικής. Η αγορά δεν άνοιξε αλλά οι δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) κατέληξαν να διαθέτει η ΔΕΗ το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και ακόμη παραπάνω, σε τιμές που η ίδια λέει ότι είναι κάτω του κόστους (η ζημιά το 2018 ήταν 150 εκατ. ευρώ). Το ρεύμα
από τις δημοπρασίες αντί να πάει στους Έλληνες καταναλωτές εξάγεται, δηλαδή η ΔΕΗ που είναι στο χείλος της χρεοκοπίας κατέληξε με τη συμφωνία αυτή να επιδοτεί τους καταναλωτές των γειτονικών χωρών με φθηνή ενέργεια. Οι εξαγωγές μέσω των βορείων διασυνδέσεων το 2018 αυξήθηκαν κατά 75 % ! 

Εμφανίζεται κατ επανάληψη το φαινόμενο, οι εισαγωγές ρεύματος να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην κάλυψη των αναγκών. Τον Μάιο του 2019 η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη χώρα ήταν οι εισαγωγές που κάλυψαν το 26 % των αναγκών (ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου με 24 %, λιγνίτες 19 % κλπ.)


Πηγή: skai.gr