Μήνυμα των Ευρωπαίων σε Μητσοτάκη: Πρώτο μέλημα η τήρηση των δεσμεύσεων

Πολύ μικρό περιθώριο για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων άφησαν οι ευρωπαίοι εταίροι μετά την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ουσιαστικά διαμηνύοντας στην νεοσύστατη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως προτεραιότητά της πρέπει να είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως ο στόχος του 3,5% αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από το 2015, και συνεπώς δεν συνιστά κάτι έκτακτο ή καινοφανές.

Τόνισε πως η επίτευξη του στόχου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, προσθέτοντας είναι «δύσκολο» να διασφαλιστεί διαφορετικά η βιωσιμότητά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας πως η τήρηση δεσμεύσεων είναι η κύρια πηγή για την διασφάλιση της αξιοπιστίας στους κόλπους της ευρωζώνης.

Προειδοποίησε πως όταν ένα κράτος αθετεί προγενέστερες δεσμεύσεις χάνει την αξιοπιστία του, με συνέπεια την μείωση της εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και εν τέλει της ανάπτυξης. «Επομένως, η συμβουλή μου είναι να μείνετε πιστοί στις δεσμεύσεις», κατέληξε.

Παραθυράκι για αφορολόγητο

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναθεώρηση άλλων μέτρων που έχουν ζητήσει, όπως η ήδη νομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις αρχές του επόμενου έτους.

’φησε να εννοηθεί πως οι δημοσιονομικές επιλογές που θα κάνει η ΝΔ το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι κρίσιμες για την κρίση των εταίρων, σημειώνοντας με νόημα πως το νέο φορολογικό και φοροεισπρακτικό μείγμα θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων, ειδικά μετά τις προεκλογικές παροχές που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανησυχούμε για αποφάσεις που ελήφθησαν τους δύο τελευταίους μήνες και υιοθετήθηκαν από όλα τα μεγάλα κόμματα στην Βουλή. Δεν είναι καλές για την ανάπτυξη και συνιστούν οπισθοδρόμηση» σε κάποια μέτωπα, είπε. Στάθηκε ιδιαίτερα σταθερή περικοπή των δημόσιων επενδύσεων που εφήρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Σεντένο συμφώνησε λέγοντας πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να πετύχεις δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί. Συμπλήρωσε πως το Eurogroup εν ευθέτω χρόνω θα μελετήσει τόσο τον εκτροχιασμό που προκαλούν οι προεκλογικές παροχές Τσίπρα όσο και τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως ο κ. Ρέγκλινγκ να βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και θα έχει ευκαιρία για τον πρώτο κύκλο επαφών με το νεότευκτο οικονομικό επιτελείο.
Πηγή: skai.gr