Στην εξίσωση του νέου ασφαλιστικού τα 62 χρόνια θα είναι λίγα

Σοβαρές ανισορροπίες στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας φέρνει στην επιφάνεια νέα έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οποία εμμέσως πλην σαφώς προκρίνει ως λύση για πολλές χώρες την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προδίδουν πως οι σημερινοί νέοι θα εργαστούν εξίσου πολλά ή περισσότερα χρόνια σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, θα εισπράξουν χαμηλότερες συντάξεις αναλογικά με τους μισθούς τους, όμως συνάμα θα περάσουν μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ως συνταξιούχοι.

Στην πράξη αυτός ο συνδυασμός οδηγεί σε μία μελλοντική «φουρνιά» συνταξιούχων που θα έχει χαμηλά εισοδήματα αλλά και συντομότερο πραγματικό εργάσιμο βίο. Συνεπώς, θα επιβαρυνθούν για πολλά χρόνια τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Κύρια πηγή του προβλήματος είναι η άνοδος του προσδόκιμου ζωής, η οποία υπερκαλύπτει τις αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, με συνέπεια η διάρκεια του εργάσιμου βίου ως ποσοστό της συνολικής ζωής να μειώνεται.

Η σκληρή αλήθεια των αριθμών

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η γενιά του 1996 θα εργαστεί τουλάχιστον έως τα 62 όμως θα περάσει το 39,4% του συνόλου της ζωής της στην σύνταξη, την στιγμή που το αντίστοιχο μερίδιο για την γενιά του 1956 ήταν 35,6% – δηλαδή περίπου 10% μικρότερο.

Οι γεννηθέντες το 1996 θα έχουν σαφώς υποδεέστερες συντάξιμες αποδοχές από τις δύο προγενέστερες γενιές σε σχέση με τους μισθούς τους. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης για τους σημερινούς νέους θα διαμορφωθεί στο 53,9%, δηλαδή σχεδόν εννιά μονάδες χαμηλότερα από την γενιά του 1956 και σχεδόν 15 μονάδες χαμηλότερα από την γενιά του 1940.

Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ανάλογες ανισόρροπες σε πολλές άλλες χώρες, καθότι προβλέπει πως τα ποσοστά αναπλήρωσης θα υποχωρήσουν σε 21 από τα κράτη-μέλη του και θα αυξηθούν μόνον σε 10.

’ρα αύξηση (;)

Η λύση, σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι η περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με μία πιθανή λύση να είναι η εξάπλωση του μοντέλου που αυτομάτως συνδέει την επέκταση του προσδόκιμου ζωής με ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Για το σύνολο των μελών του ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως η σωστή ισορροπία εργάσιμου βίου και σύνταξης θα επιτευχθεί εάν η ηλικία συνταξιοδότησης για την γενιά του 1996 διαμορφωθεί στα 67,2 χρόνια, αντί για 65,8 που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης