Δρομολογούνται τρία νέα εμπορικά κέντρα Open Mall από το ΕΕ Θεσσαλονίκης

Το πράσινο φως για τη δημιουργία τριών Open Mall σε Καλαμαριά, Βόλβη και  Θερμαϊκό έλαβαν οι τρεις δήμοι και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο δημοσίευσε τον οριστικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που είχαν 
υποβληθεί για το πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου».

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.384.099,7 ευρώ με φορείς υλοποίησης το Ε.Ε.Θ. και τους αντίστοιχους δήμους και στόχο τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των τοπικών αγορών. Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Θ., Αθανάσιος Κουλουτμπάνης, ο οποίος έτρεξε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου τα πρότζεκτ, στόχος είναι   να δοθεί ανάσα στις τοπικές οικονομίες και να καταστούν οι περιοχές παρέμβασης πόλοι έλξης για τους κατοίκους αλλά και για επισκέπτες.

Αναλυτικότερα, συνολικά 127 επιχειρήσεις θα συμμετέχουν στο ανοιχτό εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς, που θα αναπτυχθεί πέριξ του πεζοδρόμου. 

Στο Open Mall του δήμου Θερμαϊκού, που θα γίνει στην Περαία θα λάβουν μέρος 89 επιχειρήσεις.
Στη Βόλβη, το ανοιχτό εμπορικό κέντρο θα αναπτυχθεί στον Σταυρό και στη δράση θα συμμετέχουν συνολικά 116 επιχειρήσεις. Η συμμετοχή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ανέρχεται σε 896.841,20 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το Ε.Ε.Θ. αποτελεί το μοναδικό Επιμελητήριο στην Ελλάδα που υλοποιεί τρία ανοιχτά εμπορικά κέντρα.

Ρόλος του Ε.Ε.Θ. είναι να υλοποιήσει δράσεις αφενός κατασκευαστικές, όπως οι επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά, η εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων και τεντών και οι εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων, αφετέρου υπηρεσιών, όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής, η δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και η προβολή σε ψηφιακά και άλλα μέσα βάσει επικοινωνιακής καμπάνιας, η δημιουργία και η διαχείριση λογαριασμού social media (Facebook) του Open Mall, και τέλος η δημιουργία συστημάτων/πλατφόρμων ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας και επιβράβευσης επισκεπτών. Επιπλέον για το Επιμελητήριο έχουν συμπεριληφθεί για κάθε έργο δαπάνες απασχόλησης προσωπικού (2 ατόμων) για την κάλυψη των αναγκών συντονισμού, διαχείρισης και υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των σχεδιαζόμενων δράσεων καθώς και της σχετικής δημοσιότητας και επικοινωνίας τους.

Στο σύνολό τους, οι Δήμοι σε μία γενική προσέγγιση θα υλοποιήσουν δράσεις κατασκευαστικές όπως η αναβάθμιση δημοσίου χώρου, μέσω της υλοποίησης τεχνικών & κατασκευαστικών έργων, προμηθειών μέσω της εγκατάστασης σύγχρονου και καινοτόμου αστικού εξοπλισμού (έξυπνα 
παγκάκια, πινακίδες βαδίσματος, κάδοι, γλάστρες κλπ.), σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων και ηλεκτρικών λεωφορείων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή παρέμβασης, και τέλος υπηρεσιών μέσω της εγκατάστασης συστημάτων και εφαρμογών έξυπνης πόλης όπως τα συστήματα ελέγχου θέσεων στάθμευσης, ασύρματου δικτύου στην περιοχή παρέμβασης, βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, ψηφιακής σήμανσης για τη διαδραστική πληροφόρηση πολιτών και επισκεπτών, σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι πόροι που θα διατεθούν στους δήμους ανέρχονται σε: Δήμος Καλαμαριάς: 1.499.439,2€, Δήμος Θερμαϊκού: 1.488.445,7€ και Δήμος Βόλβης: 1.499.373,6€. Επισημαίνεται πως αρωγοί στο εγχείρημα με την καταρχήν ενημέρωση και εν συνεχεία συγκέντρωση των υπεύθυνων δηλώσεων των ωφελούμενων επιχειρήσεων στάθηκαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Θερμαϊκού (περιοχών Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας) και Καλαμαριάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τον νομό Θεσσαλονίκης έχουν εγκριθεί ακόμη τέσσερα Open Mall. Το πρώτο θα υλοποιηθεί στο Καπάνι με φορείς υλοποίησης τον δήμο Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το δεύτερο στην περιοχή της πλατείας Ναυαρίνου με φορείς υλοποίησης τον δήμο και τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το τρίτο στη Θέρμη με φορείς υλοποίησης τον δήμο και την Ένωση Εμπόρων Επαγγελματιών Θέρμης, ενώ μετά τις ενστάσεις και το mall στο Ωραιόκαστρο μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο.