«Τρύπα» 242 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ

"Τρύπα" ύψους 242 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου. Μόνο τον Απρίλιο κατεγράφη μείωση των εσόδων κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Εάν η τάση αυτή διατηρηθεί και του επόμενους μήνες, ειδικοί της ασφάλισης εκτιμούν ότι το 2019 θα κλείσει με έλλειμμα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του Ταμείου ελπίζει στη ρύθμιση των 120 δόσεων για την τόνωση των εσόδων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τον Απρίλιο παρατηρήθηκε θεαματική πτώση των εσόδων του Ταμείου κατά 12% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018, καθώς εισπράχθηκαν 710 εκατ. ευρώ έναντι 807 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Το Μάρτιο οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μείωση των εσόδων ήταν περίπου 10%. 

Τι λέει το Υπουργείο Οικονομικών 

  
«Σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" που αναφέρεται σε "τρύπα" 242 εκατ. ευρώ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν αποτυπώνει την αληθή εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «1. ο ΕΦΚΑ έχει δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τις 30/04/2019 στις 03/05/2019, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση υστέρησης εσόδων στο 1ο τετράμηνο του 2019, τα οποία θα συμπληρωθούν τον επόμενο μήνα.

2. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, ο ΕΦΚΑ έχει κάνει σημαντικά μεγαλύτερες αποδόσεις από ό,τι εισπράξεις υπέρ τρίτων, οι οποίες, επίσης, θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες».

«Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία "τρύπα" στα οικονομικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι η προσωρινή υστέρηση εσόδων, λόγω παράτασης στην υποβολή των ΑΠΔ, θα αποκατασταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως και η διαφορά εισπράξεων-αποδόσεων υπέρ τρίτων.

«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί σε απόλυτη συμφωνία με τις προβλέψεις του.

Η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ, ήδη από το πρώτο έτος της λειτουργίας του το 2017, η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, αποτελούν πυλώνες μακροπρόθεσμης σταθερότητας του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: Καθημερινή -ΑΠΕ