Στο Eurogroup της Παρασκευής η έγκριση για τη δόση των 1 δισ. ευρώ

Την επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, βάσει της οποίας έχουν εφαρμοστεί οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ενέκρινε την Τετάρτη το Kολέγιο των Επιτρόπων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκ. ευρώ δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup τoυ Βουκουρεστίου στις 5 Απριλίου. H Επιτροπή θα αποστείλει την έκθεση στο EuroWorking Group που συνεδριάζει το απόγευμα. 

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς «η Επιτροπή ενέκρινε την επικαιροποίηση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει λεπτομερώς την πρόοδο της εφαρμογής των δεσμεύσεων από τη δημοσίευση της έκθεσης στις 27 Φεβρουαρίου 2019», σημείωσε.

«Στο σημείο αυτό, η δεύτερη έκθεση της ενισχυμένη εποπτείας διαπίστωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ολοκλήρωση και εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, αλλά ότι ορισμένα θέματα εξακολουθούν να εκκρεμούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Στο βασικό θέμα αγκάθι, το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας η έκθεση δεν είναι ξεκάθαρη. Ενώ λέει ότι «το νέο νομοθετικό σχέδιο έχει την δυνατότητα να στηρίξει την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων» προσθέτει επίσης πως «παραμένουν κάποιοι κίνδυνοι στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην κουλτούρα πληρωμών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.