Κλείσιμο

Για ενδεχόμενο νέας τραπεζικής ανακεφαλοποίησης μιλά ο Δραγασάκης

Δήλωση βόμβα πριν από λίγο στην Βουλή από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Ο υπουργός τόνισε ότι «αν δεν γίνει κάτι με τα κόκκινα δάνεια μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος».

Η δήλωση του υπουργού σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τις τράπεζες πυροδοτεί σειρά σεναρίων για την επόμενη ημέρα στο τραπεζικό σύστημα, την ώρα μάλιστα που οι μετοχές τους στο Χρηματιστήριο πραγματικά δοκιμάζονται με ειδικούς να μιλούν για φαινόμενα κερδοσκοπίας, ενώ επίσης οι θεσμοί πιέζουν να κατέβει το όριο για τους πληστειριασμούς πρώτης κατοικίας αρκετά κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα "κόκκινα" δάνεια, προσθέτοντας με νόημα ότι δεν υπάρχει κάποιο manual βάσει του οποίου μπορούμε να προχωρήσουμε.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν έχουν μέλλον οι τράπεζες αν τα κόκκινα δάνεια υπερκαλύπτουν τις αποταμιεύσεις και ότι η κατάρρευση των τραπεζών γίνεται παράγοντας κατάρρευσης ολόκληρων χωρών.

Ο κ. Δραγασάκης σχολίασε και το επιτόκιο με το οποίο η χώρα μας βγήκε στις αγορές πριν από δύο μέρες λέγοντας ότι είναι λογικό το ύψος του με βάση το δεδομένο ότι η χώρα είχε χρεοκοπήσει.

«Είμαστε μία χώρα που χρεοκόπησε το ξεχναμε αυτο; Και πως ζητάμε να έχουμε ένα επιτόκιο ίδιο με αυτό της Πορτογαλίας. Πρέπει να δούμε εαν το επιτόκιο είναι καλύτερο σε σχέση με το 2007 και το 2008 δηλαδή πριν την κρίση. Θα μπορούσε να είναι και χαμηλότερο το επιτόκιο αλλά θα ήταν
αρνητικό μετά αν ανέβαινε. Τώρα μπορεί το επόμενο να είναι πιο χαμηλό».
Πηγή: skai.gr