Κενό 367 εκατομμύρια ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα

Υστέρηση 367 εκατομμυρίων ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του στόχου που προβλέπει ο προϋπολογισμός καταγράφηκε το 2018, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού που έδωσε στην δημοσιότητα του υπουργείο Οικονομικών.

Το «κενό» καταγράφηκε μολονότι το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων υποχρηματοδοτήθηκε κατά 513 εκατομμύρια ευρώ και οι επιστροφές φόρων ήταν κάτω του στόχου κατά 962 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικό κενό, ύψους 1,48 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαπιστώθηκε και στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι 1,11 δισεκ. από την επέκταση της παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα εισπραχθεί τον Ιανουάριο αντί του Δεκεμβρίου που είχε προϋπολογισθεί, και δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Στο μέτωπο των δαπανών, το κράτος «έκοψε» τις εκροές κατά 1,08 δισεκ. ευρώ περισσότερο από τον στόχο.

Σε κανέναν φόρο δεν παρατηρήθηκε μεγάλη υπέρβαση σε απόλυτους αριθμούς, αν και τα έσοδα από φόρους σε επιχειρήσεις ξεπέρασαν τον στόχο κατά 89 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 2,5%.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη υποεπίδοση, ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ, καταγράφηκε στην είσπραξη φόρων περασμένων ετών.

Σημειώνεται πως η υστέρηση στο πρωτογενές αποτέλεσμα δεν προδικάζει αστοχία στον τελικό δημοσιονομικό στόχο που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%, καθώς σε αυτό θα συνυπολογιστούν και επιδόσεις φορέων του ευρύτερου Δημοσίου.

Πηγή: skai.gr