Επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων υπογράφει η Αχτσιόγλου

Την υπογραφή υπουργικών αποφάσεων για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας τη Δευτέρα προανήγγειλε την Παρασκευή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενόψει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Πρόκειται για συμβάσεις στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, οι οποίες αφορούν συνολικά πάνω από 75.000 εργαζόμενους αναφέρει η υπουργός Εργασίας.

«Η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας αποκτά και πάλι τη σημασία που της αρμόζει στη χώρα μας. Από την 21η Αυγούστου 2018, επανήλθαν σε ισχύ, όπως είχαμε δεσμευτεί στην ελληνική κοινωνία και όπως είχαμε νομοθετήσει, οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων: η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης» αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μία τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μία νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Πάντως, ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε την Παρασκευή ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά δε πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση  από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις .
Πηγή: skai.gr