Πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα του τρίτου Μνημονίου

Στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους διοχετευτήκαν περισσότερα από τα μισά δάνεια στήριξης που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, σύμφωνα με ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Ο ESM εκταμίευσε συνολικά 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 36,3 διατέθηκαν για την αποπληρωμή παλαιότερων ομολόγων, δανείων και τόκων.

Στον αντίποδα, λιγότερα από 9 δισεκατομμύρια διατέθηκαν για την κάλυψη άλλων δημοσιονομικών αναγκών της Αθήνας.

Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται 7 δισεκ. ευρώ που κατευθύνθηκαν στοχευμένα στην μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, συν 500 ακόμα εκατομμύρια που διατέθηκαν για «δομικές» χρηματοδοτικές ανάγκες.

Σημαντικό μέρος των δόσεων στήριξης, 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αξιοποιήθηκε για την συγκρότηση του δημοσιονομικού «μαξιλαριού» που προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας στην μετα-Μνημονιακή περίοδο, κατά την οποία ενδέχεται να υπάρξουν δυσκολίες στην ομαλή και τακτική αυτοχρηματοδότηση από τις αγορές.

Το «μαξιλαράκι» ανέρχεται συνολικά σε περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ESM, μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για περίπου 22 μήνες μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, την μεθεπόμενη Δευτέρα.

Η σύμβαση για το τρίτο Μνημόνιο προέβλεπε στήριξη ύψους 86 δισεκ. ευρώ, όμως τελικά 24,1 δισεκ. δεν θα αποδεσμευθούν.

Η μεγαλύτερη πηγή «εξοικονόμησης» πόρων για τους εταίρους ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία αρχικά είχαν δεσμευθεί έως 25 δισεκ. ευρώ όμως τελικά χρειάστηκαν λίγο λιγότερα από 5,5.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ESM