Κλείσιμο

Ποιες είναι οι κύριες μετα-Μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στον κατώτατο μισθό, συν μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και στην επιδοματική πολιτική, περιλαμβάνουν οι δεσμεύσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, όπως προβλέπει η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους που επετεύχθη στο Eurogroup.

Η εφαρμογή των εκκρεμοτήτων θα αξιολογείται από τις τριμηνιαίες επισκέψεις των θεσμών, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας,. Τυχόν μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει στην «πάγωμα» δύο εκ των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους: της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ και της αναστολής του αυξημένου επιτοκίου για μια παλαιότερη δόση στήριξης.

ΕΝΦΙΑ και εργασία

Στο μέτωπο της φορολογίας, η συμφωνία επιβεβαιώνει πως η Αθήνα θα προβεί σε περαιτέρω προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν με τις αγοραίες αξίες.

Η προσαρμογή θα αποφέρει αλλαγές στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και θα γίνει σε δύο φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2019 και η δεύτερη έως τα μέσα του 2020.

Το Eurogroup άνοιξε παράλληλα τον δρόμο για σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού, αν και δεν είναι σαφές πότε θα γίνει αυτό. Το κείμενο προβλέπει πως η χώρα θα προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα τις αγοράς εργασίας, «επικαιροποιώντας» κάθε χρόνο τον ελάχιστον μισθό, με βάση την νομοθεσία του 2012.

Παράλληλα, έως το τέλος του επόμενου έτους πρέπει να ολοκληρωθεί σχέδιο δράσεων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Επιδόματα

Η συμφωνία προβλέπει επίσης αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης όλων των επιδομάτων αναπηρίας, καθώς έως τα μέσα του 2019 οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εφαρμόζουν τόσο ιατρική όσο και λειτουργική εξέταση για την επιλογή των δικαιούχων.

Επιπλέον, πάλι έως τα μέσα του επόμενου έτους θα πρέπει να αναθεωρηθεί το «σύστημα επιδοτήσεων» για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες.

Έως το τέλος του 2019 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των τριών πυλώνων του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είναι η εισοδηματική ενίσχυση, η διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και η διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας.

Υγεία

Η συμφωνία θέτει επίσης αυστηρό χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την αναδόμηση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα ανοίξει τουλάχιστον 120 Τοπικές Μονάδες Υγείας – που θα είναι τα νέα ιατρικά κέντρα για την επικράτεια – έως το τέλος της χρονιάς, ενώ και οι 240 Μονάδες θα πρέπει να λειτουργούν έως τα μέσα του 2020.

Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, έως τα τέλη του 2018 η Αθήνα θα πρέπει να έχει δημιουργήσει κεντρικό φορέα για την προμήθεια φαρμακοϊατρικού υλικού, ο οποίος έως τα μέσα του 2022 θα πρέπει να καλύπτει το 40% των συνολικών νοσοκομειακών δαπανών για προμήθειες.

Τράπεζες και δάνεια

Η συμφωνία προβλέπει πως έως το τέλος του έτους το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να εκπονήσει στρατηγική για την πώληση των μετοχών που κατέχει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η φορέας θα παραμείνει απόλυτα ανεξάρτητος όμως στα μέσα του 2022 θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα διαλυθεί ή όχι.

Η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει για την σταθερή τέλεση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και για την πώληση «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες, ενώ συνάμα θα πρέπει να φροντίζει για την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξωδικαστικών συμβιβασμών και για τον πτωχευτικό κώδικα.

Αποκρατικοποιήσεις

Οι αποκρατικοποιήσεις είναι μελανό σημείο και των τριών Μνημονίων από πλευράς επιδόσεων.

Σύμφωνα με το Eurogroup, η Αθήνα δηλώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει την αποκρατικοποίηση του διεθνούς αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος και του ΔΕΣΦΑ έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Για το 2019, προβλέπονται συναλλαγές που αφορούν την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τους αερολιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Η λίστα φτάνει έως και τα μέσα του 2021, με τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurogroup