ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Ποιες είναι οι κύριες μετα-Μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας

Πλήθος σοβαρών δεσμεύσεων για αλλαγές στον χώρο της φορολογίας, της υγείας, της επιδοματικής πολιτικής περιλαμβάνει η συμφωνία του Eurogroup για την μετα-Μνημόνιο εποχή.

 
Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στον κατώτατο μισθό, συν μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και στην επιδοματική πολιτική, περιλαμβάνουν οι δεσμεύσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, όπως προβλέπει η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους που επετεύχθη στο Eurogroup.

Η εφαρμογή των εκκρεμοτήτων θα αξιολογείται από τις τριμηνιαίες επισκέψεις των θεσμών, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας,. Τυχόν μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει στην «πάγωμα» δύο εκ των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους: της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ και της αναστολής του αυξημένου επιτοκίου για μια παλαιότερη δόση στήριξης.

ΕΝΦΙΑ και εργασία

Στο μέτωπο της φορολογίας, η συμφωνία επιβεβαιώνει πως η Αθήνα θα προβεί σε περαιτέρω προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν με τις αγοραίες αξίες.

Η προσαρμογή θα αποφέρει αλλαγές στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και θα γίνει σε δύο φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2019 και η δεύτερη έως τα μέσα του 2020.

Το Eurogroup άνοιξε παράλληλα τον δρόμο για σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού, αν και δεν είναι σαφές πότε θα γίνει αυτό. Το κείμενο προβλέπει πως η χώρα θα προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα τις αγοράς εργασίας, «επικαιροποιώντας» κάθε χρόνο τον ελάχιστον μισθό, με βάση την νομοθεσία του 2012.

Παράλληλα, έως το τέλος του επόμενου έτους πρέπει να ολοκληρωθεί σχέδιο δράσεων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Επιδόματα

Η συμφωνία προβλέπει επίσης αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης όλων των επιδομάτων αναπηρίας, καθώς έως τα μέσα του 2019 οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εφαρμόζουν τόσο ιατρική όσο και λειτουργική εξέταση για την επιλογή των δικαιούχων.

Επιπλέον, πάλι έως τα μέσα του επόμενου έτους θα πρέπει να αναθεωρηθεί το «σύστημα επιδοτήσεων» για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες.

Έως το τέλος του 2019 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των τριών πυλώνων του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είναι η εισοδηματική ενίσχυση, η διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και η διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας.

Υγεία

Η συμφωνία θέτει επίσης αυστηρό χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την αναδόμηση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα ανοίξει τουλάχιστον 120 Τοπικές Μονάδες Υγείας – που θα είναι τα νέα ιατρικά κέντρα για την επικράτεια – έως το τέλος της χρονιάς, ενώ και οι 240 Μονάδες θα πρέπει να λειτουργούν έως τα μέσα του 2020.

Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, έως τα τέλη του 2018 η Αθήνα θα πρέπει να έχει δημιουργήσει κεντρικό φορέα για την προμήθεια φαρμακοϊατρικού υλικού, ο οποίος έως τα μέσα του 2022 θα πρέπει να καλύπτει το 40% των συνολικών νοσοκομειακών δαπανών για προμήθειες.

Τράπεζες και δάνεια

Η συμφωνία προβλέπει πως έως το τέλος του έτους το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να εκπονήσει στρατηγική για την πώληση των μετοχών που κατέχει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η φορέας θα παραμείνει απόλυτα ανεξάρτητος όμως στα μέσα του 2022 θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα διαλυθεί ή όχι.

Η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει για την σταθερή τέλεση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και για την πώληση «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες, ενώ συνάμα θα πρέπει να φροντίζει για την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξωδικαστικών συμβιβασμών και για τον πτωχευτικό κώδικα.

Αποκρατικοποιήσεις

Οι αποκρατικοποιήσεις είναι μελανό σημείο και των τριών Μνημονίων από πλευράς επιδόσεων.

Σύμφωνα με το Eurogroup, η Αθήνα δηλώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει την αποκρατικοποίηση του διεθνούς αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος και του ΔΕΣΦΑ έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Για το 2019, προβλέπονται συναλλαγές που αφορούν την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τους αερολιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Η λίστα φτάνει έως και τα μέσα του 2021, με τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας.
 
Χατζηδάκης σε ΣΚΑΪ: Θα παρουσιάσουμε πολυπαραγονικό σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ
Σημείωσε πάντως πως θα χρειαστούν μήνες για την εφαρμογή του σχεδίου.
20.07.2019, 13:21
ΑΑΔΕ :Ζήτα συνεργασία από Airbnb για να βρει μη δηλωμένα στο μητρώο ακίνητα
Εφόσον διασταυρωθούν τα στοιχειά και εξακριβωθούν οι υπόχρεοι, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο τουλάχιστον...
20.07.2019, 12:20
Πέτσας στον ΣΚΑΪ : Μείωση ΕΝΦΙΑ σε 2 δόσεις- Πάταξη της υπερφορολόγησης
Σύμφωνα με τον κο Πέτσα, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει νομοσχέδια από τότε που ήταν αντιπολίτευση.
20.07.2019, 08:52
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των τουρκικών τραπεζών
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε ξένο νόμισμα 12 τουρκικών...
19.07.2019, 22:40
Βρούτσης:Αναβαθμίζεται ο ρόλος και το έργο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά θα σταθούμε δίπλα τους με απόλυτη εμπιστοσύνη και θα...
19.07.2019, 13:13
Η ακτινογραφία του ελληνικού χρέους - Πώς κατανέμονται έσοδα και δαπάνες
Ελέω Μνημονίων τα δάνεια κυριαρχούν ενώ τα ομόλογα υστερούν.
19.07.2019, 13:05
Πιο ακριβές οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ: Οι εξηγήσεις των τραπεζών
Κάθε τράπεζα θα εφαρμόσει διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα με την πολιτική και το δίκτυό της.
19.07.2019, 10:55
Στην Ελλάδα ο μεγαλοεπενδυτής Γουάτσα. Συναντήθηκε με Μητσοτάκη
Ο επικεφαλής του Ομίλου Fairfax θα συναντηθεί επίσης με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα.
19.07.2019, 08:13
Πώς θα χορηγείται η σύνταξη χηρείας, σύμφωνα με υπουργική απόφαση
Διευκρινίσεις σχετικά με τις διατάξεις οι οποίες καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης...
18.07.2019, 17:10
Αυτός είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή του...
18.07.2019, 16:01

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 70  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.