Συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup με 10ετή επιμήκυνση ωριμάνσεων

Σε συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Η συμφωνία προβλέπει 10ετή επιμήκυνση της μέσης διάρκειας ορισμένων δανείων του δεύτερου Μνημονίου και επίσης 10ετή παράταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσει η καταβολή τόκων. όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος, Μάριο Σεντένο. Στην πράξη τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα μεταθέσουν τους τόκους έως το 2033.

Οι εταίροι μάλιστα δεσμεύονται πως θα επανεξετάσουν την βιωσιμότητα του χρέους το 2032, όταν θα τελειώνει η περίοδος χάριτος, και εάν απαιτηθεί θα λάβουν περαιτέρω δράσεις.

Η Αθήνα θα λάβει επιπλέον τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης. Τα χρήματα, που υπολογίζονται σε περίπου 4 δισεκ. ευρώ, θα εκταμιεύονται σε εξαμηνιαίες δόσεις έως και το 2022.

Το «καρότο» της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα θα συνοδευτεί από «μαστίγιο», καθώς η εκάστοτε δόση θα αποδεσμεύεται με προϋπόθεση την συνεχή υλοποίηση κύριων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. Ο έλεγχος θα γίνεται στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» που θα εφαρμοστεί μετα-Μνημονιακά, και η οποία αναμένεται να προβλέπει επισκέψεις των θεσμών ανά τρίμηνο.

Στην εποπτεία θα συμμετέχει ενεργά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε ο κ. Σεντένο, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Για «αξιόπιστο» πακέτο δίνει διαβεβαιώσεις στις αγορές έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Δόση και μαξιλάρι

Οι εταίροι συμφώνησαν επίσης ότι η τελευταία δόση στήριξης θα ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των 15 δισεκ. θα διοχετευτεί στο «μαξιλαράκι» που συγκροτεί η κυβέρνηση ώστε να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος μετά την λήξη του Μνημονίου, στις 20 Αυγούστου, χωρίς να είναι αναγκασμένη να βγαίνει συχνά στις αγορές.

Συνεπώς, όπως είπε ο κ. Σεντένο, η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο με παρακαταθήκη 24,1 δισεκ. ευρώ που προβλέπεται να καλύψουν τις ανάγκες της σε βάθος 22 μηνών.

Το μέγεθος της δόσης είναι αντιστρόφως ανάλογο με την αναδιάρθρωση του χρέος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία προτιμούσε επιμήκυνση της τάξης των επτά ή οκτώ ετών ακόμα κι αν αυτό συνεπαγόταν μεγαλύτερη δόση.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, περίπου 3,3 δισεκ. ευρώ από την δόση θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξαγοραστεί τουλάχιστον ένα κομμάτι των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα κεφάλαια του οργανισμού σαφώς πιο υψηλό επιτόκιο από την ευρωπαϊκή βοήθεια.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurogroup