Έξι μνηστήρες για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Έξι σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης ή/και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε από την επιχείρηση.

Οι μνηστήρες είναι μια κινεζική εταιρεία, τρία ελληνικά σχήματα, και δύο διεκδικητές από την Τσεχία.

Πρόκειται για τους:

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)
2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
3. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. ENERGETICKY Α PRUMYSLOVY HOLDING, Α.S. ("EPH")
5. INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED
6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι φάκελοι θα εξετασθούν από τους συμβούλους της ΔΕΗ, οι οποίοι στη συνέχεια θα υποβάλουν πόρισμα στην επιχείρηση με τους υποψήφιους που μπορούν να προκριθούν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπου και θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές.

Η απόφαση για το ποιες προτάσεις προκρίνονται στον δεύτερο γύρο θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι προς πώληση τίθενται:

- Η Επιχείρηση Μεγαλόπολης που θα αποτελείται από τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 με τα σχετικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης για τα συνδεόμενα λιγνιτικά κοιτάσματα της Μεγαλόπολης και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδομή.
- Η Επιχείρηση Μελίτης (Φλώρινας) που θα αποτελείται από τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη 1, όπως επίσης και το δικαίωμα (και σχετικές άδειες) για οικοδόμηση συμπληρωματικής λιγνιτικής μονάδας καλουμένης Μελίτη 2, μαζί με το ορυχείο της Βεύης, το ορυχείο Κλειδί, το ορυχείο Λόφοι Μελίτη και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδομή.

Το χαρτοφυλάκιο που πωλείται, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Κομισιόν, αντιπροσωπεύει ποσοστό έως 35,6% της συνολικής προβλεπόμενης δυναμικότητας λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ την περίοδο 2018-2035 και συγκαταλέγεται στις πιο ανταγωνιστικές μονάδες της ελληνικής αγοράς.

Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει την απόσχιση των δύο κλάδων λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ