Η διοίκηση του ΔΝΤ ενέκρινε το Μνημόνιο $50 δισ. για την Αργεντινή

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το πρόγραμμα στήριξης της Αργεντινής, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας τριών ετών.

Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο, η πρώτη δόση, ύψους 15 δισεκ. Δολαρίων, είναι άμεσα διαθέσιμη για εκταμίευση. Τα υπόλοιπα 35 δισεκ. δολάρια θα δύναται να αποδεσμευθούν τμηματικά σε βάθος χρόνου, με βάση τριμηνιαίες αξιολογήσεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Ταμείο, το Μπουένος Άιρες έχει διαμηνύσει πως θα αντιμετωπίσει τα $35 δισεκ. ως προληπτική βοήθεια, που σημαίνει ότι θα αντλήσουν τα χρήματα εάν το κρίνουν απαραίτητα.

Η βοήθεια του ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για την εξυπηρέτηση του χρέους και των δημοσιονομικών αναγκών. Μεγάλο μέρος των κρατικών οφειλών είναι σε δολάρια και το πραγματικό ύψος του χρέους έχει αυξηθεί λόγω της αποδυνάμωσης του πέσο.


Ως αντάλλαγμα για τα δάνεια στήριξης η κυβέρνηση του προέδρου Μάρκρι έχει δεσμευθεί να εξαλείψει έως το 2020 το πρωτογενές έλλειμμα, που διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι, να περιορίσει τον πληθωρισμό στο 9% έως το 2021 – σήμερα υπολογίζεται στο 25% – και να διασφαλίσει την πλήρη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα θα πάψει να τυπώνει χρήμα για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΔΝΤ