Κομισιόν: Ολοκληρώθηκαν και τα 88 προαπαιτούμενα πριν το Eurogroup

Την υλοποίηση και των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης.

Στην έκθεση συμμόρφωσης που έδωσε στην δημοσιότητα η Κομισιόν επισημαίνει πως, με αυτά τα δεδομένα, υφίστανται οι προϋποθέσεις για «επιτυχή ολοκλήρωση» του προγράμματος στήριξης αλλά και για εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Το ύψος της δόσης δεν διευκρινίζεται, αναμένεται ωστόσο να υπερβεί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού «μαξιλαριού» που ετοιμάζει η Αθήνα.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η Κομισιόν προβλέπει πως η Ελλάδα θα πετύχει ή θα υπερβεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως θα ανέλθει στο ζενίθ στο τέλος της τετραετίας, όταν θα διαμορφωθεί στο 4,2%, σαφώς χαμηλότερα από το 5,19% που προβλέπει πάντως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Προϋπόθεση για την επίτευξη των εν λόγω στόχων είναι όμως η τήρηση των δεσμεύσεων για περικοπή των συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους και μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η Επιτροπή εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 1,9% φέτος, θα τονωθεί στο 2,3% την επόμενη διετία, προτού «ξεφουσκώσει» ελαφρώς στην συνέχεια, πέφτοντας στο 1,8% το 2022.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Βρυξέλλες, η επίτευξη δημοσιονομικών και αναπτυξιακών στόχων εξαρτάται εν πολλοίς από την σταθερή υλοποίηση μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά και στην μη ανατροπή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στον αντίποδα, θετική έκπληξη μπορεί να προκύψει από τα αποτελέσματα δομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τα οποία δεν έχουν συνυπολογισθεί στις προβλέψεις.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurogroup