Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας το α’ τρίμηνο αλλά με αρνητικό Μάρτιο

Ενισχυμένη ήταν η οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, αν και τον Μάρτιο διαπιστώθηκε ξαφνική πτώση, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ο αριθμός των να αδειών που εκδόθηκαν ήταν αυξημένος 6,5%, ενώ από πλευράς εμβαδού η αύξηση ανήλθε στο 11,8%.

Καθ’ όλη την διάρκεια του τριμήνου εκδόθηκαν 3.302 άδειες, που αντιστοιχούν σε 712 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Μπροστάρης ήταν η επαρχία, καθώς αυξήσεις σημειώθηκαν σε όλες τις περιφέρειες πλην της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Στην Αττική αντίθετα υπήρξε πτώση της τάξης του 1,2%.

Παρά την θετική εικόνα του τριμήνου, ο Μάρτιος αποδείχτηκε μελανό σημείο, καθώς οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες έπεσαν κατά 2,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αν και σε όρους επιφάνειας διαπιστώθηκε αύξηση ύψους 3,2%.

Η οικοδομή ήταν μια από τις «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας πριν την κρίση, και παρά την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε το 2017, παραμένει σαφώς μικρότερος κλάδος σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Το 2008 οι οικοδομικές άδειες άγγιζαν τις 70.000 ενώ το 2017 ήταν κάτω από 15.000.
Πηγή: skai.gr