Ο ESM ανέβαλε την απόφαση για εκταμίευση της παγωμένης δόσης 1 δισεκ.

Χωρίς «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η υποδόση εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση και συνδέεται με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ο ESM έκρινε πως η Αθήνα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα ικανοποιητικά στοιχεία για την μείωση των χρεών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα με ίδιους πόρους.

Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα έως τις 15 Ιουνίου, που σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει στοιχεία που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ESM εντός μίας εβδομάδας.

Ο Μηχανισμός αναμένεται να ξανασυνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εξετάσει το ελληνικό ζήτημα.

Πολιτική αντιπαράθεση

Για αδιαφορία και ανικανότητα που προκαλεί καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ με αφορμή την απόφαση του ESM.

Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως η κυβέρνηση τα πάει περίφημα με τους πλειστηριασμούς, δυσκολεύεται, όμως, να δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που παραμένουν υψηλές.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πάντως πως η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου.

«Όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν», σχολίασε.

Το 1 δισεκ. θα πρέπει να διατεθεί για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ESM