Κλείσιμο

Δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος στο Washington Group

Χωρίς συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η συνάντηση των θεσμών και των μεγαλύτερων οικονομικών της ευρωζώνης (το αποκαλούμενο Washington Group) στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ένα από τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στο Ταμείο και στην Γερμανία παραμένει η διάρκεια των επιμηκύνσεων που θα δοθούν.

Ο οργανισμός ζητά παράταση της αποπληρωμής ορισμένων δανείων στήριξης κατά τουλάχιστον οκτώ χρόνια, ενώ το βορειοευρωπαϊκό μπλοκ θέλει σαφώς μικρότερες επιμηκύνσεις και σύνδεση βαθύτερης ελάφρυνσης με προϋποθέσεις-μέτρα.

Στο τραπέζι είναι επίσης ο μηχανισμός που θα συνδέει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που το Ταμείο θέλει να λειτουργεί αυτόματα και χωρίς προαπαιτούμενα. Ένα ακόμα υπό συζήτηση μέτρο είναι η εξαγορά από τους Ευρωπαίους των παλιών, πιο ακριβών δανείων που είχε παραχωρήσει το ΔΝΤ για την χώρα μας.

Οι θεσμοί και οι εταίροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους στο περιθώριο του G7 στον Καναδά, που σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών θα λάβει χώρα στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου.

Μολονότι δεν υπήρξε συμφωνία, μια πηγή ανέφερε στο Bloomberg ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και υπάρχει κάποια δυναμική για την επίτευξη συμφωνίας.

Αισιόδοξος για συμφωνία εμφανίστηκε πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα.

«Είμαστε σχεδόν εκεί τόσο σε ό,τι αφορά την συμφωνία όσο και σε ό,τι αφορά τον χρόνο που θα έχουμε ώστε να υλοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο κ. Σεντένο, απαντώντας σε ερώτηση για την προειδοποίηση του Πόουλ Τόμσεν ότι εάν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία για το χρέος δεν θα απομένει αρκετός χρόνος ώστε το ΔΝΤ να ενεργοποιήσει πλήρως την συμμετοχή του στο Μνημόνιο.

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες ο κ. Σεντένο επαναβεβαίωσε πως οι εταίροι θέλουν την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημειώνοντας πως είναι «σημαντικό να έχουμε το ΔΝΤ».

Για την ώρα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει ενεργοποιηθεί μόνο επί της αρχής. Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως θα ενταχθεί και χρηματοδοτικά στο Μνημόνιο – με δάνεια 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ – μόνον εφόσον οι Ευρωπαίοι δεχτούν ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του χρέους.

Οι δύο πλευρές είναι σε τακτική επικοινωνία και τις τελευταίες ημέρες έχουν εντατικοποιήσει τις επαφές τους.
Πηγή: skai.gr