Επικαιροποιημένο μνημόνιο: Παράθυρο για μείωση αφορολογήτου από το 2019

Το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου 

Σαφή αναφορά για πιθανή μείωση και του αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα, (από το 2019) όπως ζητεί το ΔΝΤ, κάνει το σχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου που ανάρτησε τα ξημερώματα στην ιστοσελίδα της η Κομισιόν. Τονίζεται ακόμα ότι «τo (ελληνικό) σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη παραμένει γενικό».

«Η επιτυχία απαιτεί ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων» διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα, στο κείμενο των 40 σελίδων ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup το απόγευμα, στο οποίο η Ελλάδα είναι κεντρικό θέμα της ατζέντας.

Στο σχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «η επιτυχία της ανάκαμψης θα απαιτήσει τη συνεχή εφαρμογή συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια - κάτι που απαιτεί την πολιτική δέσμευση, αλλά και την τεχνική ικανότητα της ελληνικής διοίκησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις - και για το σκοπό αυτό οι (ελληνικές) αρχές έχουν δεσμευθεί να κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής υποστήριξης».

Επίσης γίνεται αναφορά στη δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα λάβουν υπόψη την πρόοδο με την δ' αξιολόγηση του προγράμματος του ESM, στη βάση της ενημέρωσης από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος.

Αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Την Τετάρτη ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ανάγκη να βρεθεί μια φιλόδοξη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Υπογράμμισε πως «η συμφωνία πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών. Πρέπει να είναι σαφής σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά τις προσεχείς δεκαετίες».

Πηγή: skai.gr